A hagyományos zserbó receptje: mint a nagyié, pont olyan finom

A jó zserbó egyik ismérve a sok dió, a jóféle házi baracklekvár és a puha tészta.

Hagyományos zserbó receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb család jól bevált karácsonyi süteménye a zserbó. Sokan még a nagyi kézzel írott receptes füzetéből készítik, és évtizedek óta nem is variálnak rajta. Nem a legolcsóbb süti, hisz jócskán kell bele töltelék, és időigényes is, hisz kell pihentetni egy órát, de muszáj ott lennie az ünnepi asztalon. A dió, a lekvár és a csokoládé csodás harmóniában vannak egymással. 

Hagyományos zserbó receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojássárga

A töltelékhez

  • 8 dl sárgabaracklekvár
  • 30 dkg dió
  • 30 dkg cukor

A tetejére

  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg kakaópor
  • 2 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni, tehát várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik, és a teteje habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a tojássárgáját, a vajat és a megkelt élesztőt. Jól gyúrd össze, majd hideg helyen pihentesd egy órát.
 

A töltelékhez a diót darált le, és keverd össze a cukorral. Pihentetés után a tésztát oszd három részre, és lisztezett felületen mindegyiket nyújtsd ki. Az egyik nyers lapot igazgasd magas szélű tepsibe, kend meg lekvárral, és szórd meg a cukrozott dióval. Helyezd rá a következő lapot, és azzal is hasonlóan járj el, mint az elsővel. A tetejére igazítsd az utolsó lapot, és villával szurkáld meg több helyen. Told forró sütőbe, és 170 fokon süsd meg körülbelül 35 perc alatt aranybarnára.

 

A mázhoz öntsd egy tűzálló edénybe a tejet, add hozzá a cukrot és a kakaót, majd folyamatosan kevergetve forrald fel. Amikor szép fényes, húzd le a tűzről, és keverd hozzá a vajat. Széles késsel gyorsan kend a tészta tetejére. Hagyd kihűlni, majd tálalás előtt szeleteld fel. 
A retró kókuszkockából is kerülhet az ünnepi asztalra. Akkor az igazi, ha mézes lapból készül, a csokis máz pedig selymes. 
 

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük