A hagyományos zserbó receptje: mint a nagyié, pont olyan finom
A jó zserbó egyik ismérve a sok dió, a jóféle házi baracklekvár és a puha tészta.

hagyomanyos-zserbo
Ez is érdekelhet

Le az impulzusvásárlással! Válts át online-ra (x)

Jázmin felépülése az agysérüléséből (x)

beauty and style

Regenerálja a bőrsejteket és tele van C-vitaminnal: a marula olaj igazi bőrszépítő nagyágyú »

Ez a hajszín 2020-ban is nagyon divatos: a szőke espresso-nak nehéz ellenállni »

Anne Hathaway-t nem zavarja a szülés utáni súlyfelesleg: büszkén pózolt a kamerának »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A legtöbb család jól bevált karácsonyi süteménye a zserbó. Sokan még a nagyi kézzel írott receptes füzetéből készítik, és évtizedek óta nem is variálnak rajta. Nem a legolcsóbb süti, hisz jócskán kell bele töltelék, és időigényes is, hisz kell pihentetni egy órát, de muszáj ott lennie az ünnepi asztalon. A dió, a lekvár és a csokoládé csodás harmóniában vannak egymással. 

Hagyományos zserbó receptje

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojássárga

A töltelékhez

  • 8 dl sárgabaracklekvár
  • 30 dkg dió
  • 30 dkg cukor

A tetejére

  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg kakaópor
  • 2 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni, tehát várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik, és a teteje habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a tojássárgáját, a vajat és a megkelt élesztőt. Jól gyúrd össze, majd hideg helyen pihentesd egy órát.
 

A töltelékhez a diót darált le, és keverd össze a cukorral. Pihentetés után a tésztát oszd három részre, és lisztezett felületen mindegyiket nyújtsd ki. Az egyik nyers lapot igazgasd magas szélű tepsibe, kend meg lekvárral, és szórd meg a cukrozott dióval. Helyezd rá a következő lapot, és azzal is hasonlóan járj el, mint az elsővel. A tetejére igazítsd az utolsó lapot, és villával szurkáld meg több helyen. Told forró sütőbe, és 170 fokon süsd meg körülbelül 35 perc alatt aranybarnára.

 

A mázhoz öntsd egy tűzálló edénybe a tejet, add hozzá a cukrot és a kakaót, majd folyamatosan kevergetve forrald fel. Amikor szép fényes, húzd le a tűzről, és keverd hozzá a vajat. Széles késsel gyorsan kend a tészta tetejére. Hagyd kihűlni, majd tálalás előtt szeleteld fel. 
A retró kókuszkockából is kerülhet az ünnepi asztalra. Akkor az igazi, ha mézes lapból készül, a csokis máz pedig selymes. 
 

Ezt is szeretjük