A hagyományos zserbó receptje: mint a nagyié, pont olyan finom
A jó zserbó egyik ismérve a sok dió, a jóféle házi baracklekvár és a puha tészta.

- A 64 éves Sharon Stone testhezálló ruhákban mutatta meg csodás alakját: kivillantotta formás lábait »
- 5 szuper nőies frizura 60 év felett, ami dús hatást garantál: inspiráló fazonok, melyek a vékony szálú hajból is kihozzák a maximumot »
- Ezt idd, ha zsírégető edzést folytatsz: omega-3 zsírsavakban és vitaminokban gazdag smoothie, ami eltelít, mégis segíti a fogyást »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- Rúzsa Magdi először mindhárom babájával egy fotón: már 4 hónaposak az ikrek
- Átmennél most a földrajzérettségin? 10 kérdés, amire tudni kellett a választ
- Megmenthető Csősz Boglárka házassága? Milliárdos férje ezt nyilatkozta
- 121 kilóról indult, 45 kilót fogyott CICO-diétával az édesanya: így néz ki most a kétgyerekes Colleen
A legtöbb család jól bevált karácsonyi süteménye a zserbó. Sokan még a nagyi kézzel írott receptes füzetéből készítik, és évtizedek óta nem is variálnak rajta. Nem a legolcsóbb süti, hisz jócskán kell bele töltelék, és időigényes is, hisz kell pihentetni egy órát, de muszáj ott lennie az ünnepi asztalon. A dió, a lekvár és a csokoládé csodás harmóniában vannak egymással.
Hagyományos zserbó receptje
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 db tojássárga
A töltelékhez
- 8 dl sárgabaracklekvár
- 30 dkg dió
- 30 dkg cukor
A tetejére
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 5 dkg kakaópor
- 2 evőkanál tej
Elkészítés:
A tésztához a tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni, tehát várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik, és a teteje habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a tojássárgáját, a vajat és a megkelt élesztőt. Jól gyúrd össze, majd hideg helyen pihentesd egy órát.
A töltelékhez a diót darált le, és keverd össze a cukorral. Pihentetés után a tésztát oszd három részre, és lisztezett felületen mindegyiket nyújtsd ki. Az egyik nyers lapot igazgasd magas szélű tepsibe, kend meg lekvárral, és szórd meg a cukrozott dióval. Helyezd rá a következő lapot, és azzal is hasonlóan járj el, mint az elsővel. A tetejére igazítsd az utolsó lapot, és villával szurkáld meg több helyen. Told forró sütőbe, és 170 fokon süsd meg körülbelül 35 perc alatt aranybarnára.
A mázhoz öntsd egy tűzálló edénybe a tejet, add hozzá a cukrot és a kakaót, majd folyamatosan kevergetve forrald fel. Amikor szép fényes, húzd le a tűzről, és keverd hozzá a vajat. Széles késsel gyorsan kend a tészta tetejére. Hagyd kihűlni, majd tálalás előtt szeleteld fel.
A retró kókuszkockából is kerülhet az ünnepi asztalra. Akkor az igazi, ha mézes lapból készül, a csokis máz pedig selymes.
Még több recept