A hagyományos szabolcsi töltött káposzta receptje: a szaftba paradicsomlé kerül
Minden tájegységnek megvan a maga változata a töltött káposztára. A szabolcsi recept édes káposztából és paradicsomlével készül.

szabolcsi toltott kaposzta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Felesleges azon összeveszni, melyik az eredeti töltöttkáposzta-recept, hiszen ízlés és megszokás dolga, kinek melyik változat áll közel a szívéhez. A szabolcsiak töltött káposztája attól különleges, hogy édes káposztát használnak hozzá, és paradicsomlében főzik ki a gombócokat. A húshoz sok rizst tegyél, amit most nem kell előfőzni.

Hagyományos szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg rizs
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej édes káposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 hagyma
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 l paradicsomlé
  • 1 evőkanál
  • 1 evőknál cukor
  • olaj
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A káposztákat mosd meg, a külső leveleiket távolítsd el, és egy nagy lábosban öt percig főzd őket, hogy a levelek jól hajtogathatók legyenek. A hagymát vágd apróra, kevés olajon dinszteld meg, add hozzá a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. A darált húst keverd össze a nyers rizzsel, sózd, borsozd, kanalazd bele a paprikás hagymát, gyúrd alaposan össze, és formálj belőle kis gombócokat. A káposztalevelekről, ha szükséges, vágd le a vastag ereket, a legnagyobb darabokat felezd el, mindegyik közepébe helyezz egy-egy gombócot, majd a széleiket hajtsd be, és tekerd fel őket. A füstölt szalonnát vágd fel, a maradék káposztát szeld csíkokra. A káposztaszeletek felét oszd el egy lábosban. Helyezd el rajtuk a szalonnát, a töltött káposztaleveleket, fedd be a maradék vágott káposztával, öntsd fel paradicsomlével, enyhén sózd meg, szórd rá a cukrot, adj még hozzá annyi vizet, hogy ellepje az egészet, és lassú tűzön három óra alatt főzd össze.
 

A savanyú káposztából is mennyei ételeket készíthetsz: hurkával együtt sütve laktató és abbahagyhatatlan.

Ezt is szeretjük