A hagyományos szabolcsi töltött káposzta receptje: a szaftba paradicsomlé kerül
Minden tájegységnek megvan a maga változata a töltött káposztára. A szabolcsi recept édes káposztából és paradicsomlével készül.

- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- Thomas Anders Budapesten! (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Így tökéletesítheted a frizurádat egy színes kendővel: 3 egyszerű, de csodás variáció, amivel garantáltan sikert aratsz »
- Ez a retró minta a nyár legbájosabb trendje: játékos és feltűnő, mégis nőiessé teszi a szettet »
- Anne Hathaway először jelent meg a cannes-i filmfesztiválon, és megadta a módját: gyönyörű ruhát választott »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
Felesleges azon összeveszni, melyik az eredeti töltöttkáposzta-recept, hiszen ízlés és megszokás dolga, kinek melyik változat áll közel a szívéhez. A szabolcsiak töltött káposztája attól különleges, hogy édes káposztát használnak hozzá, és paradicsomlében főzik ki a gombócokat. A húshoz sok rizst tegyél, amit most nem kell előfőzni.
Hagyományos szabolcsi töltött káposzta
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg rizs
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 fej édes káposzta
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 hagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 kg darált sertéshús
- 1 l paradicsomlé
- 1 evőkanál só
- 1 evőknál cukor
- olaj
- bors
Elkészítés:
A káposztákat mosd meg, a külső leveleiket távolítsd el, és egy nagy lábosban öt percig főzd őket, hogy a levelek jól hajtogathatók legyenek. A hagymát vágd apróra, kevés olajon dinszteld meg, add hozzá a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. A darált húst keverd össze a nyers rizzsel, sózd, borsozd, kanalazd bele a paprikás hagymát, gyúrd alaposan össze, és formálj belőle kis gombócokat. A káposztalevelekről, ha szükséges, vágd le a vastag ereket, a legnagyobb darabokat felezd el, mindegyik közepébe helyezz egy-egy gombócot, majd a széleiket hajtsd be, és tekerd fel őket. A füstölt szalonnát vágd fel, a maradék káposztát szeld csíkokra. A káposztaszeletek felét oszd el egy lábosban. Helyezd el rajtuk a szalonnát, a töltött káposztaleveleket, fedd be a maradék vágott káposztával, öntsd fel paradicsomlével, enyhén sózd meg, szórd rá a cukrot, adj még hozzá annyi vizet, hogy ellepje az egészet, és lassú tűzön három óra alatt főzd össze.
A savanyú káposztából is mennyei ételeket készíthetsz: hurkával együtt sütve laktató és abbahagyhatatlan.
Még több recept