Sűrű, fűszeres palócleves sok zöldséggel: bográcsban is készülhet
A palócleves annyira tartalmas, hogy második fogásra már tényleg csak valami könnyebbre vágyik az ember. Bográcsban is készülhet, főleg, ha nagy adagban főzöd.
A palóclevest eredetileg ürühúsból, vagyis fiatalon ivartalanított kosból készítették, mivel azonban ilyet ma nehéz beszerezni, bátran nekiállhatsz bárányból vagy sertésből is. A sokféle fűszer mellett kihagyhatatlan belőle a zöldbab is.
Palócleves
Hozzávalók
- 50 dkg bárány- vagy sertéscomb
- 25 dkg zöldbab
- 15 dkg tejföl
- 5 dkg kenyérszalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 2 vöröshagyma
- 2 nagy krumpli
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 nagy sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor kapor
- 1 citrom leve
- só
- bors
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, olvaszd ki a zsírját, a pörcöket szedd ki, a zsíron pedig párold üvegesre a hagymát és az apróra vágott fokhagymát. Ha már puhák, add hozzá a pirospaprikát, a felkockázott paprikát és a paradicsomot, szórd meg sóval, borssal, köménnyel, add hozzá a babérlevelet, forgasd jól össze, és rotyogtasd pár percig, amíg a paprika és a paradicsom összeesik. Közben a húst kockázd fel, és add a lecsós alaphoz. Főzd, amíg kifehéredik, közben gyakran keverd meg.
A répákat és a krumplit tisztítsd meg, szeleteld fel, és add a húshoz. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve, kis lángon kezdd el főzni. Nagyjából egy óra kell neki, amíg a zöldségek megpuhulnak, és az egész jól összefő. Az utolsó negyedórában keverd bele a zöldbabot is.
A habaráshoz a tejfölt vegyítsd el a liszttel, adj hozzá egy keveset a főzőléből is, keverd csomómentesre, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve csorgasd a leveshez, és főzd pár percig, amíg enyhén besűrűsödik. Az utolsó percekben facsard bele a citrom levét, és szórd meg friss kaporral.
A zöldbabot sokféle levesbe belefőzheted: erdélyi módra káposztát is tehetsz hozzá.
Így készül az erdélyi savanyú zöldbableves, más néven paszulycsorba
A csorba tipikus erdélyi leves, habár eredetileg természetesen a román konyhából vették át. A mi leveseinktől abban különbözik, hogy valamivel savanyítják, ezért a végeredmény egy rendkívül frissítő, savanykás étel lesz. Az elmaradhatatlan zöldfűszerek pedig csak a végén kerülnek bele.
ElolvasomVásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
- Kepes András, aki megmutatja milyen eszközökkel érhetjük el, hogy egyszerre legyünk boldogok, sikeresek és tudatosak. 2025.06.05.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció