Káposztás pogácsa a nagyi receptje szerint: sokáig puha marad

A klasszikus, nagyiféle káposztás pogácsa elkészítése időt kíván, de minden perce megéri.

kaposztas pogacsa
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Többféle különböző módon lehet káposztás pogácsát készíteni, a legjobb azonban, ha a megpirított káposztát egyből a tésztába teszed, így biztos, hogy szép formája lesz. Készítsd a hagyományos recept szerint hajtogatott kelt tésztából!

Hagyományos káposztás pogácsa

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 60 dkg fehér káposzta
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 teáskanál cukor
  • 1.5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál bors
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál
  • 1 dl tej
Recept idők

Elkészítés:

A káposztát nagy lyukú reszelőn reszeld le, sózd be, hagyd állni húsz percre, majd csavard ki. Egy evőkanál olajon karamellizálj egy teáskanál cukrot, ebbe tedd a káposztát, szórd meg borssal, és nagy lángon pirítsd meg. Az élesztőt morzsold bele egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejbe, és futtasd fel. A lisztet szitáld át, morzsold el a vajjal, add hozzá az élesztős tejet, a tojás sárgáját, az időközben kihűlt káposztát, és alaposan dolgozd össze. Takard le, és keleszd fél órát. Ekkor nyújtsd ki téglalap alakúra, és hajtogasd a következő módon: a bal oldalát hajtsd be a tészta kétharmad részéig, erre hajtsd a jobb oldalát, majd hajtsd fel az alsó szélét kétharmadig, erre a felsőt. Takard le, pihentesd húsz percig, majd újra nyújtsd ki, és hajtogasd. Újabb húsz perc múlva ismételd meg a műveletet harmadszorra is. A harmadik hajtogatás és pihentetés után nyújtsd ki két centi vastagra, szaggasd ki, éles késsel vagdosd be a tetejét, kend meg tojásfehérjével, majd pakold sütőpapírral kibélelt tepsibe, és letakarva pihentesd újabb fél órát. Közben a sütőt melegítsd elő 200 fokra, és bő fél óra alatt süsd ki benne a pogácsákat.
 

Szintén hagyományos recept alapján készül a libatepertős pogácsa: még finomabb, ha egy kevés túrót is teszel a tésztájába.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük