Nagyiféle gyümölcskenyér kelt tésztából: gazdagon mindenféle finomsággal
Minél többféle aszalványt, magvat teszel a gyümölcskenyérbe, annál finomabb lesz.

gyumolcskenyer-kelt-teszabol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyümölcskenyér sok nemzet asztalán megtalálható karácsonykor. A kevert tésztás változat gyorsabban elkészül, a foszlós kelt tésztás pedig sokkal tovább eláll. Így jó előre is elkészítheted! Fogyasztás előtt vágd vékony szeletekre.

Gyümölcskenyér kelt tésztából

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg kandírozott aszalt gyümölcs
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg magvak
  • 2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 ml rum
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 1 csipet
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg

A tetejére

  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A mazsolát áztasd rumba, a kandírozott gyümölcsöket és a magvakat vágd nagyon apróra. A tejet keverd össze egy teáskanál porcukorral, morzsold bele az élesztőt, és pihentesd 10 percig. 
 

A lisztet szitáld egy edénybe, és adj hozzá kevés sót. A vajat olvaszd fel, de ügyelj arra, hogy ne legyen forró, csak langyos! Ha az élesztő felfut, add hozzá a tojást, az olvasztott vajat, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fűszereket, a narancs és a citrom reszelt héját. Alaposan keverd össze, és dolgozd össze a liszttel. A tésztát jól gyúrd össze, majd tedd hozzá a lecsepegtetett mazsolát, a magvakat és az aszalványokat. Ismét alaposan gyúrd át a tésztát, majd takard le, és meleg helyen keleszd egy órát.
 

Amikor a tészta a kétszeresére nő, tedd át lisztezett felületre, nyújtsd ki 30 centi hosszúra, formázd meg, és nyomkodd a sütőpapírral bélelt kenyérformába. Hagyd kelni még 15 percig, majd előmelegített sütőben, 175 fokon süsd meg 55-60 perc alatt. A kisült kalács tetejét még forrón kend le olvasztott vajjal, és vastagon szórd meg porcukorral.
A teljesen kihűlt süteményt csomagold fóliába, és hűvös helyen tárold. 

Ezt is szeretjük