Gyros házilag
Így készül a pita és a hús
Ha szereted a török gyorséttermek első számú fogását, akkor otthon is érdemes nekilátni az elkészítésének, mert bár macerás, de nem nehéz.

Ez is érdekelhet

A tökéletes szőrtelenítő módszer a nyárra - Hetekig sima lesz tőle a bőröd (x)

Nem kerül milliókba, mégis saját medencéd lesz - 10 érv a földfeletti medence mellett (x)

Rengeteget spórolhatsz, ha így vásárolsz júniusban - Ezek a legjobb akciók a hónapban (x)

Milyen konyha illik hozzád? Rengeteget spórolhatsz, ha így alakítod át (x)

Gyerekkorodban te is lapozhattad: a Mi Micsoda-könyvekben mindenre találtál választ (x)

beauty and style

Tengernyi arany, ameddig a szem ellát: a legszebb ékszerekre Dubajban bukkanhatsz »

A 17 legszexisebb alakjavító hálóing a nászéjszakára, amiben nem aludni akarsz »

Emlékszel a csíkos papucsra? Most vagányabbat mutatunk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A gyros a gyorsételek egy magasabb kategóriáját képviseli, nem lehet rá azt mondani, hogy egészségtelen lenne, hiszen zöldség és hús adja az alapot, némi  kenyértészta társaságában fogyasztva.

Azonban nemcsak a sarki török étteremben veheted meg, hanem magad is elkészítheted. Akkor érdemes nekiállni, ha vendégeket vársz, és nem csak magadnak főzöl.

Gyros pitában

Hozzávalók a pitához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél teáskanál cukor
  • fél evőkanál só

A gyroshoz:

  • 50 dkg borjúhús
  • pirospaprika
  • bors
  • kevés fahéj
  • őrölt koriandermag
  • olaj
  • 3 kígyóuborka
  • 10 dkg paradicsom
  • 2-3 fej lilahagyma
  • 1 fej káposzta
  • 2 doboz natúr joghurt
  • kevés friss menta
  • fokhagyma

Az élesztőt morzsold langyos vízbe, majd a cukorral és a sóval együtt keverd a liszthez, és annyi vízzel gyúrd össze, hogy lágy, de nem ragadós tésztát kapj. Hagyd kelni egy órán át, majd szedd 10-15 darabra, és ezeket is hagyd pihenni még egy órát.

Amíg kel a tészta, készítsd el a húst. Olajba keverd bele a fűszereket és a sót,  tehetsz bele csípős paprikát is, majd ebbe forgasd meg a húst, és hagyd állni egy órát. Forró serpenyőben akkor süsd ki, ha elkészültél a pitával.

A zöldségeket csíkozd fel, majd tedd külön tálba őket, hogy mindenki szedhessen kedvére. Az öntethez a joghurtba passzírozd bele a fokhagymát, a mentát vágd apróra, és azt is keverd bele.

Ha kellően megkeltek, akkor nyújtsd fél centi vastagra a tésztát, majd forró sütőben süsd meg, elég hozzá három-négy perc. Amikor felpúposodik, akkor fordítsd meg. Ha megsültek, akkor vágd ketté őket, majd mindenki töltse meg a saját gyrosát.

Ezt is szeretjük