Gyros házilag
Így készül a pita és a hús
Ha szereted a török gyorséttermek első számú fogását, akkor otthon is érdemes nekilátni az elkészítésének, mert bár macerás, de nem nehéz.

Ez is érdekelhet

Európa legnagyobb interaktív vasúti élményparkja (x)

Nyaralj korlátok nélkül! (x)

Szünidei élményhegység - Aktivitás mindenkinek a nyári Magas-Tátrában. (x)

Már ne a barna szószt keressük! - Ismerd meg Németország kulináris különlegességeit! (x)

Ünnepelj együtt a dm-mel! Nagy meglepetéssel készül a napokban a dm – Te se maradj le róla! (x)

beauty and style

Rosszul borotválod a lábadat? 3 veszélyes hiba, amit a legtöbb nő elkövet »

A 22 éves modell igazi retró szépség az új fotókon: 50 éve is imádták volna »

Kockás dekoráció az esküvőn: így használd az ősz egyik kedvenc mintáját »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A gyros a gyorsételek egy magasabb kategóriáját képviseli, nem lehet rá azt mondani, hogy egészségtelen lenne, hiszen zöldség és hús adja az alapot, némi  kenyértészta társaságában fogyasztva.

Azonban nemcsak a sarki török étteremben veheted meg, hanem magad is elkészítheted. Akkor érdemes nekiállni, ha vendégeket vársz, és nem csak magadnak főzöl.

Gyros pitában

Hozzávalók a pitához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél teáskanál cukor
  • fél evőkanál só

A gyroshoz:

  • 50 dkg borjúhús
  • pirospaprika
  • bors
  • kevés fahéj
  • őrölt koriandermag
  • olaj
  • 3 kígyóuborka
  • 10 dkg paradicsom
  • 2-3 fej lilahagyma
  • 1 fej káposzta
  • 2 doboz natúr joghurt
  • kevés friss menta
  • fokhagyma

Az élesztőt morzsold langyos vízbe, majd a cukorral és a sóval együtt keverd a liszthez, és annyi vízzel gyúrd össze, hogy lágy, de nem ragadós tésztát kapj. Hagyd kelni egy órán át, majd szedd 10-15 darabra, és ezeket is hagyd pihenni még egy órát.

Amíg kel a tészta, készítsd el a húst. Olajba keverd bele a fűszereket és a sót,  tehetsz bele csípős paprikát is, majd ebbe forgasd meg a húst, és hagyd állni egy órát. Forró serpenyőben akkor süsd ki, ha elkészültél a pitával.

A zöldségeket csíkozd fel, majd tedd külön tálba őket, hogy mindenki szedhessen kedvére. Az öntethez a joghurtba passzírozd bele a fokhagymát, a mentát vágd apróra, és azt is keverd bele.

Ha kellően megkeltek, akkor nyújtsd fél centi vastagra a tésztát, majd forró sütőben süsd meg, elég hozzá három-négy perc. Amikor felpúposodik, akkor fordítsd meg. Ha megsültek, akkor vágd ketté őket, majd mindenki töltse meg a saját gyrosát.

Ezt is szeretjük