Gluténmentes karácsonyi zserbó: imádni fogod ezt a receptet

A gluténmentes zserbó nagy öröm lesz azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak fehér lisztet fogyasztani.

Gluténmentes zserbó rizslisztből
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akkor sem kell lemondanod a zserbóról, ha gluténmentes diétát követsz: rizslisztből is nagyon finom lesz a klasszikus karácsonyi süti. A rétegzéshez legjobb, ha házilag eltett baracklekvárt használsz. A tetejét ne étcsokival, hanem kakaóporból és cukorból készült mázzal vond be.

Gluténmentes zserbó rizslisztből

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

  • 50 dkg rizsliszt
  • 30 dkg vaj + kevés a tepsi kikenéséhez
  • 10 dkg porcukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 60 dkg baracklekvár
  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A csokimázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál forró víz
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Az útifűmaghéjat öntsd le langyos vízzel, és hagyd állni.

Az élesztőt futtasd fel egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejben.

A rizslisztet morzsold el a felkockázott, puha vajjal. Add hozzá a sót, a porcukrot, a tojást, az útifűmaghéjat és a felfuttatott élesztőt, és jól dolgozd ki. Takard le, és hagyd állni a hűtőben fél órát.

Közben a töltelékhez való darált diót keverd el a kétféle cukorral.

A pihentetés után a tésztát oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki az elsőt, és emeld át egy kivajazott tepsibe. Kend meg a lekvár egyharmadával, és oszd el rajta a dió egyharmadát. Fedd be a következő adag tésztával, és így folytasd a rétegzést. A legfelső lapot már ne kend meg. Amikor végeztél a süti összeállításával, kapcsold be a sütőt 180 fokra. Így van ideje szobahőmérsékleten pihenni, amíg a sütő bemelegszik. Nagyjából fél óra alatt süsd készre. Amikor megsült, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

A csokimázhoz keverd simára egy kis tálban az összes hozzávalót. Főzni nem kell. Egyengesd el a kihűlt tészta tetején. Tedd a hűtőbe egy napra, és csak utána szeleteld.

Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba

Ez a fahéjas csillag kötelező a sütisdobozba: intenzíven fűszeres, omlós, és garantáltan megalapozza a karácsonyi hangulatot.

Elolvasom

Anyámtól a modellekig - Mit tudtam meg a nőkről életem első 50 évében?

Kajdi Csaba influenszer, saját élményeiből és tapasztalataiból kiindulva osztja meg gondolatait a női szerepek alakulásáról, az anyai minták hatásáról és arról, hogy hogyan határoznak meg minket. A Femina Klub januári előadásán körbejárjuk, hogyan befolyásolják a női szépségideálok és elvárások a nők önképét és döntéseit. Milyen női minták segítik vagy éppen gátolják az önmegvalósítást?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. február 19. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: Candice Bell / Getty Images

Ezt is szeretjük