Gluténmentes karácsonyi zserbó: imádni fogod ezt a receptet
A gluténmentes zserbó nagy öröm lesz azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak fehér lisztet fogyasztani.
Akkor sem kell lemondanod a zserbóról, ha gluténmentes diétát követsz: rizslisztből is nagyon finom lesz a klasszikus karácsonyi süti. A rétegzéshez legjobb, ha házilag eltett baracklekvárt használsz. A tetejét ne étcsokival, hanem kakaóporból és cukorból készült mázzal vond be.
Gluténmentes zserbó rizslisztből
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
- 50 dkg rizsliszt
- 30 dkg vaj + kevés a tepsi kikenéséhez
- 10 dkg porcukor
- 2.5 dkg élesztő
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 60 dkg baracklekvár
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A csokimázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 3 evőkanál forró víz
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Az útifűmaghéjat öntsd le langyos vízzel, és hagyd állni.
Az élesztőt futtasd fel egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejben.
A rizslisztet morzsold el a felkockázott, puha vajjal. Add hozzá a sót, a porcukrot, a tojást, az útifűmaghéjat és a felfuttatott élesztőt, és jól dolgozd ki. Takard le, és hagyd állni a hűtőben fél órát.
Közben a töltelékhez való darált diót keverd el a kétféle cukorral.
A pihentetés után a tésztát oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki az elsőt, és emeld át egy kivajazott tepsibe. Kend meg a lekvár egyharmadával, és oszd el rajta a dió egyharmadát. Fedd be a következő adag tésztával, és így folytasd a rétegzést. A legfelső lapot már ne kend meg. Amikor végeztél a süti összeállításával, kapcsold be a sütőt 180 fokra. Így van ideje szobahőmérsékleten pihenni, amíg a sütő bemelegszik. Nagyjából fél óra alatt süsd készre. Amikor megsült, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
A csokimázhoz keverd simára egy kis tálban az összes hozzávalót. Főzni nem kell. Egyengesd el a kihűlt tészta tetején. Tedd a hűtőbe egy napra, és csak utána szeleteld.
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Ez a fahéjas csillag kötelező a sütisdobozba: intenzíven fűszeres, omlós, és garantáltan megalapozza a karácsonyi hangulatot.
ElolvasomAnyámtól a modellekig - Mit tudtam meg a nőkről életem első 50 évében?
Kajdi Csaba influenszer, saját élményeiből és tapasztalataiból kiindulva osztja meg gondolatait a női szerepek alakulásáról, az anyai minták hatásáról és arról, hogy hogyan határoznak meg minket. A Femina Klub januári előadásán körbejárjuk, hogyan befolyásolják a női szépségideálok és elvárások a nők önképét és döntéseit. Milyen női minták segítik vagy éppen gátolják az önmegvalósítást?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. február 19. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: Candice Bell / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- mézeskalács