Nagyiféle házi zserbó régi családi recept szerint, gazdag töltelékkel: akár előre is elkészítheted
Hosszú évtizedek óta a karácsony egyik nagy kedvence a puha tésztájú, vastagon töltött zserbó, amit csokiréteg koronáz meg.

hazi-zserbo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A békebeli sütemény Émile Gerbeaud francia származású cukrászmesterhez kötődik, a legenda szerint ő készítette el először a sárgabaracklekváros, diós, csokis édességet. Népszerűsége azóta töretlen, a karácsonyi asztalon szinte kötelező. Mivel sokáig friss marad, már az ünnepek előtt elkészítheted. A tészta sokkal puhább, omlósabb lesz, ha tejfölben futtatod fel az élesztőt.

Házi zserbó

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1.5 dl tejföl
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

A töltekékhez

  • 40 dkg baracklekvár
  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor

A tetejére

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A tejfölt langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, míg körülbelül 10 perc alatt felfut, azaz jól megemelkedik. A lisztet morzsold el a kis darabokra vágott vajjal, keverd hozzá a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az élesztős tejfölt. Gyúrd össze, akkor jó a tészta, ha lejön a kezedről. Oszd négy egyenlő részre, formázz belőlük egy-egy cipót, és letakarva, langyos helyen keleszd 40-50 percig.

Pihentetést követően tedd a cipókat lisztezett felületre, és egyesével nyújtsd ki. Helyezz egy lapot sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg először a lekvárral, majd szórd meg a cukorral elkevert darált dióval. Rétegezd tovább, a tetejére tészta kerüljön. Villával szurkáld meg több helyen, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 30 percig alatt. Amikor világosbarna, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

A tetejére vízgőz felett olvaszd meg a csokit, majd keverd hozzá az olajat, és vond be vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe szeletelés előtt.

Kóstoltad már a hagyományos zserbót almával? Málnalekvárral még különlegesebb lesz. 

Ezt is szeretjük