
Nagyiféle házi zserbó régi családi recept szerint, gazdag töltelékkel: akár előre is elkészítheted
Hosszú évtizedek óta a karácsony egyik nagy kedvence a puha tésztájú, vastagon töltött zserbó, amit csokiréteg koronáz meg.


A békebeli sütemény Émile Gerbeaud francia származású cukrászmesterhez kötődik, a legenda szerint ő készítette el először a sárgabaracklekváros, diós, csokis édességet. Népszerűsége azóta töretlen, a karácsonyi asztalon szinte kötelező. Mivel sokáig friss marad, már az ünnepek előtt elkészítheted. A tészta sokkal puhább, omlósabb lesz, ha tejfölben futtatod fel az élesztőt.
Házi zserbó
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1.5 dl tejföl
- 2.5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A töltekékhez
- 40 dkg baracklekvár
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
A tetejére
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tejfölt langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, míg körülbelül 10 perc alatt felfut, azaz jól megemelkedik. A lisztet morzsold el a kis darabokra vágott vajjal, keverd hozzá a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az élesztős tejfölt. Gyúrd össze, akkor jó a tészta, ha lejön a kezedről. Oszd négy egyenlő részre, formázz belőlük egy-egy cipót, és letakarva, langyos helyen keleszd 40-50 percig.
Pihentetést követően tedd a cipókat lisztezett felületre, és egyesével nyújtsd ki. Helyezz egy lapot sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg először a lekvárral, majd szórd meg a cukorral elkevert darált dióval. Rétegezd tovább, a tetejére tészta kerüljön. Villával szurkáld meg több helyen, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 30 percig alatt. Amikor világosbarna, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
A tetejére vízgőz felett olvaszd meg a csokit, majd keverd hozzá az olajat, és vond be vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe szeletelés előtt.
Kóstoltad már a hagyományos zserbót almával? Málnalekvárral még különlegesebb lesz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept