Meggyes rácsos pite omlós linzertésztából: gesztenyemassza a töltelék lelke

A meggy és a gesztenye mindig remek párost alkot, rácsos pite töltelékeként pedig utánozhatatlanul finomak.

Gesztenyés-meggyes rácsos pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A puha linzertésztából készülő gesztenyés, meggyes rácsos pite egyszerre gyönyörű és nagyon finom süti. Nyáron friss gyümölcsből készítsd, télen nyugodtan használhatsz hozzá befőttet vagy kiolvasztott mirelitet. Arra ügyelj, hogy a tésztához használt anyagok jéghidegek legyenek, ezért érdemes a lisztet és a cukrot is néhány órára betenni a hűtőbe.

Gesztenyés-meggyes rácsos

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 25 dkg magozott meggy
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 dl habtejszín

A tetejére:

  • 1 tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyemasszát vedd ki a mélyhűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten felolvadni. A tésztához a lisztet morzsold el a felkockázott hideg vajjal. Add hozzá a cukrot, a sütőport, a tojássárgát és a tejfölt. Gyúrd össze, csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben egy órát.

 

Közben a meggyet, ha szükséges, magozd ki. A hideg tejszínt verd habbá. A felolvadt gesztenyemasszát keverd ki a puha vajjal, és forgasd a tejszínhabhoz. 

 

A tésztát oszd el kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobbik részből nyújtsd akkora kört, hogy egy piteforma oldalát belülről is befedje. Emeld át a kivajazott-kilisztezett formába. Villával szurkáld meg, és told 160 fokos sütőbe tíz percre. Az elősütés végeztével kend el rajta a gesztenyés krémet, ezen oszd el a meggyet. A maradék tésztát is nyújtsd ki kör alakúra, vágj belőle szalagokat, és rács alakban rakd ki vele a tészta tetejét. Kend meg tojásfehérjével, és told vissza a sütőbe 45 percre.

A meggyből jéghideg leves is készülhet: tálald habgaluskával!

Csábító meggyleves habgaluskával: jéghidegen az igazi

A gyönyörű színben tündöklő meggyleves kellemesen fűszeres, selymes, hűsítő finomság, mely kifejezetten jólesik a kánikulában.

Elolvasom

Kép: zefirchik06 / Getty Images

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük