Meggyes rácsos pite omlós linzertésztából: gesztenyemassza a töltelék lelke
A meggy és a gesztenye mindig remek párost alkot, rácsos pite töltelékeként pedig utánozhatatlanul finomak.
A puha linzertésztából készülő gesztenyés, meggyes rácsos pite egyszerre gyönyörű és nagyon finom süti. Nyáron friss gyümölcsből készítsd, télen nyugodtan használhatsz hozzá befőttet vagy kiolvasztott mirelitet. Arra ügyelj, hogy a tésztához használt anyagok jéghidegek legyenek, ezért érdemes a lisztet és a cukrot is néhány órára betenni a hűtőbe.
Gesztenyés-meggyes rácsos
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg tejföl
- 2 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 25 dkg magozott meggy
- 25 dkg gesztenyemassza
- 5 dkg puha vaj
- 1 dl habtejszín
A tetejére:
- 1 tojásfehérje
Elkészítés:
A gesztenyemasszát vedd ki a mélyhűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten felolvadni. A tésztához a lisztet morzsold el a felkockázott hideg vajjal. Add hozzá a cukrot, a sütőport, a tojássárgát és a tejfölt. Gyúrd össze, csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben egy órát.
Közben a meggyet, ha szükséges, magozd ki. A hideg tejszínt verd habbá. A felolvadt gesztenyemasszát keverd ki a puha vajjal, és forgasd a tejszínhabhoz.
A tésztát oszd el kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobbik részből nyújtsd akkora kört, hogy egy piteforma oldalát belülről is befedje. Emeld át a kivajazott-kilisztezett formába. Villával szurkáld meg, és told 160 fokos sütőbe tíz percre. Az elősütés végeztével kend el rajta a gesztenyés krémet, ezen oszd el a meggyet. A maradék tésztát is nyújtsd ki kör alakúra, vágj belőle szalagokat, és rács alakban rakd ki vele a tészta tetejét. Kend meg tojásfehérjével, és told vissza a sütőbe 45 percre.
A meggyből jéghideg leves is készülhet: tálald habgaluskával!
Csábító meggyleves habgaluskával: jéghidegen az igazi
A gyönyörű színben tündöklő meggyleves kellemesen fűszeres, selymes, hűsítő finomság, mely kifejezetten jólesik a kánikulában.
ElolvasomKép: zefirchik06 / Getty Images
- sütemény
- gyümölcsös sütemény
- gesztenyés süti
- linzertészta
- rácsos meggyes pite
- gesztenyemassza
- meggy
- Recept
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- pite
- gyümölcsös pite