A tökéletes linzertészta titka: ezekkel az arányokkal lesz igazán omlós

A tökéletes linzertészta titka a hozzávalók arányában és hőmérsékletében rejlik.

A tökéletes linzertészta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha ismered a tökéletes, omlós linzertészta elkészítésének módját, finomabbnál finomabb kekszeket, pitéket, sütiket állíthatsz össze a segítségével. Az alapvető hozzávalókon kívül tehetsz még hozzá joghurtot, tojást is, hogy lágyítsd a masszát.

A tökéletes linzertészta

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • tejföl, joghurt, plusz tojássárga, ha szükséges
Recept idők

Elkészítés:

Az alap linzertészta készítése a 3:2:1 szabályon alapul, vagyis egy tojáshoz egy rész cukor, két rész vaj és három rész liszt kerül. Arról megoszlanak a vélemények, hogy egész tojást kell-e bele használni, vagy csak sárgáját. Az egész tojás dúsabb, de a fehérje gyakran keményebbé, törékenyebbé teszi a tésztát.

A legfontosabb, hogy a vaj készítés közben ne olvadjon meg, mert akkor a liszt magába szívja a zsiradékot. Hogy ezt elkerüld, célszerű a vajat előre felkockázni, így könnyebben és gyorsabban lehet dolgozni vele, és a többi hozzávalót is amennyire lehet, hideg állapotban adni a tésztához. Legjobb módszer, ha kézi robotgéppel kevered össze, így biztos, hogy a vaj nem fog megolvadni. Robotgéppel morzsalékos tésztát fogsz kapni, ezt egy deszkán kézzel pillanatok alatt egyneművé gyúrhatod. A sütni kívánt süti jellegétől függően adhatsz hozzá még egy plusz tojássárgát vagy egy-két kanál tejfölt, joghurtot is.

Miután összeállítottad a tésztát, csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben fél-egy órát. Ennél hosszabb időre nincs szükség. A pihetetési idő leteltével nyújtsd ki, szaggass belőle kekszeket, vagy egyben helyezd egy tepsi- vagy piteformába. Általában nagyon hamar megsül: a keksz formájú linzernek elég 160 fokon tíz perc. A piték több időt igényelnek, de ezeket sem szabad túlsütni: amikor szép színt vesznek fel, veheted is ki őket a sütőből.

Ha egy kicsit még csavarnál az alaprecepten, darált mandulát is tehetsz a tésztába.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük