Pihe-puha bukta gesztenyés, meggyes töltelékkel: egy leves után ebédre is tökéletes

Pihe-puha bukta gesztenyés, meggyes töltelékkel: egy leves után ebédre is tökéletes

Gesztenyés-meggyes bukta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bukta sok családban akár ebédre, főfogásként is az asztalra kerülhet valamilyen tartalmas leves után. A puha kelt tésztából készült sütit legtöbbször lekvárral vagy túróval töltik meg, de érdemes néha kísérletezni is vele: gesztenyés-meggyes töltelékkel is páratlan élmény. A mirelit gesztenyemasszát hűtőben vagy szobahőmérsékleten olvaszd fel, ne tedd a mikróba.

Gesztenyés-meggyes bukta

Hozzávalók 16 darabhoz

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg meggy
  • 2 evőkanál rum

A tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvaszd fel, és hagyd langyosra hűlni. Az élesztőt futtasd fel egy evőkanál cukorral elkevert langyos tejben. A lisztet szitáld át, sózd meg. Add hozzá a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, és kezdd el összedolgozni. Amikor már jól összeállt, csorgasd hozzá a vajat, és dagassz belőle hólyagos tésztát. Letakarva keleszd a duplájára egy óra alatt.

A gesztenyemasszát keverd el a rummal és a kimagozott meggyel.

A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára. Nyújtsd ki, és vágj belőle egyforma négyzeteket. Mindegyik közepére helyezz egy-egy adag tölteléket, tekerd fel őket, és helyezd el egymás mellett egy tepsiben. Takard le újra, és keleszd további fél órát a darabokat. A második kelesztés végén kend meg a tetejüket felvert tojással, és told 180 fokos sütőbe 30 percre, amíg szép színük lesz. Sütés közben a darabok még nagyobbra nőnek, valószínűleg össze is sülnek, de ez nem baj. Ha kész, vedd ki a sütőből, várd meg, amíg kihűl, és csak utána fogyaszd.

 

Pihe-puha sonkás-kukoricás háromszög: zsírtól porhanyós a tészta

A puha háromszögek gazdag töltelékkel csábítanak. A finomság tökéletes vendégváró, ami a csomagolást is jól bírja.

Elolvasom

Kép: bernjuer / Getty Images

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük