Pihe-puha házi lekváros bukta: tartalmas leves után ebédre is tökéletes
A foszlós kelt tésztából készült lekváros bukta békebeli főfogásként is megállja a helyét.

- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- Thomas Anders Budapesten! (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Extra dús, rugalmas, göndör fürtök hajsütő vas nélkül: így hasznosítsd újra a megmaradt műanyag szívószálakat »
- Gyönyörű cipők nyári kalandozásokhoz, ahogy még nem láthattad: a magyar márka kampányára mindenki felfigyel »
- A 47 éves Eva Longoria ezüst ruhában ragyogott a vörös szőnyegen: csodás ruhák a cannes-i filmfesztiválról »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Pindorch Csaba és felesége 4. gyermeküket várják: Verebes Lindával így jelentették be
Ha a te gyerekkorodban is ünnepnek számított, amikor lekváros buktát tettek eléd egy tartalmas leves után második fogásnak, most visszahozhatod ezt a hangulatot. A kelt tészta akkor az igazi, ha minden hozzávalója szobahőmérsékletű, ezért elkészítés előtt néhány órával vedd ki a hűtőből a tojást is, az olvasztott vajat pedig ne forrón csorgasd hozzá.
Lekváros bukta
Hozzávalók 30 darabhoz
- 50 dkg liszt + kevés a szóráshoz
- 25 dkg lekvár
- 9 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 3.5 dkg tej
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 késhegynyi só
- 10 dkg vaj a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, adj hozzá két kávéskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A vajat olvaszd fel és hagyd langyosra hűlni. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a maradék cukrot, a tojást, a sót, az élesztős tejet, és dolgozd össze. Ha már nagyjából összeállt, csorgasd hozzá az olvasztott vajat is. Gyúrd addig, amíg az edény falától elválik, szórd meg a tetejét kis liszttel, takard le, és pihentesd negyedórát. Ekkor gyúrd deszkán egy kicsit át, újra lisztezd meg a tetejét, takard le, és további fél órát keleszd. Ha megkelt, nyújts belőle lisztezett deszkán egy téglalapot. Vágd egyforma négyzetekre, mindegyik közepébe tegyél lekvárt, és tekerd fel őket, mint a töltött káposztát. A kenéshez való vajat olvaszd fel. Egy részével kend ki a tepsi alját, tedd bele egymás mellé szorosan a megformázott buktákat, kend meg a maradék vajjal, és újra letakarva keleszd még fél órát. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra, és a pihentetési idő leteltével 30-35 perc alatt süsd őket pirosra. Tálaláskor a tetejét porcukorral szórhatod meg.
A bukta kitűnő második fogás lehet egy sűrű gulyásleves után.
Még több recept