Pihe-puha házi lekváros bukta: tartalmas leves után ebédre is tökéletes
A foszlós kelt tésztából készült lekváros bukta békebeli főfogásként is megállja a helyét.

lekvaros bukta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a te gyerekkorodban is ünnepnek számított, amikor lekváros buktát tettek eléd egy tartalmas leves után második fogásnak, most visszahozhatod ezt a hangulatot. A kelt tészta akkor az igazi, ha minden hozzávalója szobahőmérsékletű, ezért elkészítés előtt néhány órával vedd ki a hűtőből a tojást is, az olvasztott vajat pedig ne forrón csorgasd hozzá.

Lekváros bukta

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 50 dkg liszt + kevés a szóráshoz
  • 25 dkg lekvár
  • 9 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3.5 dkg tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 késhegynyi
  • 10 dkg vaj a kenéshez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá két kávéskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A vajat olvaszd fel és hagyd langyosra hűlni. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a maradék cukrot, a tojást, a sót, az élesztős tejet, és dolgozd össze. Ha már nagyjából összeállt, csorgasd hozzá az olvasztott vajat is. Gyúrd addig, amíg az edény falától elválik, szórd meg a tetejét kis liszttel, takard le, és pihentesd negyedórát. Ekkor gyúrd deszkán egy kicsit át, újra lisztezd meg a tetejét, takard le, és további fél órát keleszd. Ha megkelt, nyújts belőle lisztezett deszkán egy téglalapot. Vágd egyforma négyzetekre, mindegyik közepébe tegyél lekvárt, és tekerd fel őket, mint a töltött káposztát. A kenéshez való vajat olvaszd fel. Egy részével kend ki a tepsi alját, tedd bele egymás mellé szorosan a megformázott buktákat, kend meg a maradék vajjal, és újra letakarva keleszd még fél órát. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra, és a pihentetési idő leteltével 30-35 perc alatt süsd őket pirosra. Tálaláskor a tetejét porcukorral szórhatod meg.
 

A bukta kitűnő második fogás lehet egy sűrű gulyásleves után.

Ezt is szeretjük