Édesre sült, fűszeres lilahagyma-lekvár: tökéletes kísérője a sülteknek
A fűszeres, vörösboros lilahagyma-lekvár húsokhoz, sajtokhoz és zöldségekhez egyaránt passzol.


- Opál nyaklánctól reméltek szőke hajfürtöket a középkori nők: 6 megdöbbentő szépségápolási szokás a múltból »
- Ez a nő nem eltünteti, hanem színes sminkkel hangsúlyozza a szem alatti karikákat: szerinte ez a legújabb trend »
- Madonna lánya szőrös hónaljjal és tűzvörös hajjal vágta szexi pózokba magát: a 24 éves Lourdes garancia az ütős reklámra »
- Kvíz: mennyire ismered Európa városait? Teszteld földrajzi tudásodat!
- A Dallas Pamelája a plasztikai beavatkozásai után: a 71 éves Victoria Principal friss fotókon
- Ő a 18 éves Gáspár Virág párja: bombázóvá fogyott Krisztián mellett
- "Lehet, hogy szűk lesz egy kicsit, de a férje majd bejáratja" - Magyar nők megrázó vallomásai a férjöltésről
- 10 kérdéses törikvíz az ötödikes tananyagból: tudod, mikor kötötték a vérszerződést?
Az ínyenc lilahagyma-lekvár alapja a karamellizált barna cukor, a sok-sok fűszer és a jó minőségű édes vörösbor. A felhasználása rendkívül sokoldalú, a sajtoktól a sültekig a legkülönfélébb falatokat finomabbá teszi, hisz egyszerre keverednek benne az édes, a sós, a savanyú és a pikáns ízek. Légmentesen lezárva sokáig eltartható, de ha felbontod, néhány napon belül el kell fogyasztani.
Fűszeres lilahagyma-lekvár
Hozzávalók:
- 1 kg lila hagyma
- 10 dkg barna cukor
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál méz
- 2 dl vörösbor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál balzsamecet
- 1 teáskanál kakukkfű
- só
- bors
Elkészítés:
A lila hagymát vékonyan szeleteld fel. A vajat olvaszd össze az olajjal és a mézzel, öntsd bele a cukrot, és kevergetve karamellizáld. Add hozzá a hagymát, és lefedve párold, amíg összeesik. Ez körülbelül 20-30 perc. Ekkor öntsd fel a borral, keverd hozzá a balzsamecetet, fűszerezd sóval, borssal és kakukkfűvel, majd forrald össze körülbelül 15 perc alatt.
Akkor jó, ha a hagyma már teljesen puha, és a bor nagy része is elpárolog alóla. Néha kóstold meg, hogy nem kell-e hozzá még ízesítő. Kanalazd át csatos üvegbe, és száraz, hűvös helyen tárold.
Az omlós, ízletes sertéskarajt is feldobja a hagymalekvár.
Még több recept