Édesre sült, fűszeres lilahagyma-lekvár: tökéletes kísérője a sülteknek
A fűszeres, vörösboros lilahagyma-lekvár húsokhoz, sajtokhoz és zöldségekhez egyaránt passzol.

lila-hagyma-lekvar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ínyenc lilahagyma-lekvár alapja a karamellizált barna cukor, a sok-sok fűszer és a jó minőségű édes vörösbor. A felhasználása rendkívül sokoldalú, a sajtoktól a sültekig a legkülönfélébb falatokat finomabbá teszi, hisz egyszerre keverednek benne az édes, a sós, a savanyú és a pikáns ízek. Légmentesen lezárva sokáig eltartható, de ha felbontod, néhány napon belül el kell fogyasztani. 

Fűszeres lilahagyma-lekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg lila hagyma
  • 10 dkg barna cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 2 dl vörösbor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A lila hagymát vékonyan szeleteld fel. A vajat olvaszd össze az olajjal és a mézzel, öntsd bele a cukrot, és kevergetve karamellizáld. Add hozzá a hagymát, és lefedve párold, amíg összeesik. Ez körülbelül 20-30 perc. Ekkor öntsd fel a borral, keverd hozzá a balzsamecetet, fűszerezd sóval, borssal és kakukkfűvel, majd forrald össze körülbelül 15 perc alatt.

Akkor jó, ha a hagyma már teljesen puha, és a bor nagy része is elpárolog alóla. Néha kóstold meg, hogy nem kell-e hozzá még ízesítő. Kanalazd át csatos üvegbe, és száraz, hűvös helyen tárold. 
Az omlós, ízletes sertéskarajt is feldobja a hagymalekvár. 

Ezt is szeretjük