Mennyei birsalmakompót tartósítószer nélkül: most töltsd fel vele a kamrát
A savanykás, fűszeres birsalmakompót tökéletes kísérője lehet a húsoknak, de önmagában is jólesik kanalazni.
Ősszel érik a birsalma, amiből isteni finom, puha és fűszeres birsalmakompótot főzhetsz. Valódi munka nem sok van vele, csak a gyümölcsöt kell megtisztítani, és mehet is a lábosba. Ebből a mennyiségből három 750 milliliteres üvegnyi befőtt tehető el.
Fűszeres birsalmakompót
Hozzávalók 3 adaghoz
- 2 kg birsalma
- 40 dkg cukor
- 6 szem szegfűszeg
- 1 fahéjrúd
- 1 citrom leve és héja
Elkészítés:
Mielőtt hozzálátsz a munkához, fertőtlenítsd a befőttesüvegeket. A birsalmákat hámozd meg, a magházukat és a hibás részeket vágd ki, a gyümölcsöt szeleteld kisebb kockákra. Tedd őket egy nagy lábosba, és facsard bele a citromlevet. Add hozzá a szegfűszeget, a fahéjrudat és a citrom vékonyan levágott héját. Főzd húsz percig, amíg az almadarabok megpuhulnak, ekkor szűrd le, és az almákat egyenletesen oszd el az üvegekben. A levet újra forrald fel, kanalazd az almával teli üvegekbe, jól zárd le, és fordítsd őket fejjel lefelé öt percre. Ezután állítsd őket vissza a talpukra, és helyezd száraz dunsztba egy-két napra.
Nagyon finom levest is főzhetsz birsalmából, ha sütőtökkel együtt készíted.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept