7 fűszer, ami akkor adja ki az ízét, ha a jó időben adod az ételhez

Mikor kell a lábasba tenni?

Fontos a jó időzítés, ha igazán finom ízeket szeretnél.

Dia


                        	Petrezselyem
                        	A jellegzetes színű, elsősorban levesekhez és persze a mindenki által kedvelt petrezselymes krumplihoz használt fűszernövénynek az a legjobb, ha a főzés minden pillanatát a lábason kívül tölti, és csak az utolsó pár keveréssel kerül bele az edénybe. Így biztos lehetsz benne, hogy érezni fogod összetéveszthetetlen ízét. Ha sült húshoz használod, akkor a sütés elejétől kezdve ott lehet mellette, így a zamatos végeredményben ott fog bujkálni a petrezselyem íze is.

Petrezselyem

A jellegzetes színű, elsősorban levesekhez és persze a mindenki által kedvelt petrezselymes krumplihoz használt fűszernövénynek az a legjobb, ha a főzés minden pillanatát a lábason kívül tölti, és csak az utolsó pár keveréssel kerül bele az edénybe. Így biztos lehetsz benne, hogy érezni fogod összetéveszthetetlen ízét. Ha sült húshoz használod, akkor a sütés elejétől kezdve ott lehet mellette, így a zamatos végeredményben ott fog bujkálni a petrezselyem íze is.

Dia


                        	Bazsalikom
                        	A minden olasz vagy olaszos jellegű ételből kihagyhatatlan zöldfűszer is akkor tud a legjobban érvényesülni, ha csak a főzés utolsó fázisában kerül az ételhez, vagy akár csak tálaláskor. Felhasználási területe gyakorlatilag végtelen, hiszen a kedvenc salátádat ugyanúgy feldobhatja, mint a legegyszerűbb tésztaételt vagy egy könnyed sült szárnyast.

Bazsalikom

A minden olasz vagy olaszos jellegű ételből kihagyhatatlan zöldfűszer is akkor tud a legjobban érvényesülni, ha csak a főzés utolsó fázisában kerül az ételhez, vagy akár csak tálaláskor. Felhasználási területe gyakorlatilag végtelen, hiszen a kedvenc salátádat ugyanúgy feldobhatja, mint a legegyszerűbb tésztaételt vagy egy könnyed sült szárnyast.

Dia


                        	Feketebors
                        	A feketeborsot egészben használva már a főzés viszonylag korai fázisában hozzáadhatod a készülő leveshez, pörkölthöz, raguhoz, bármihez, így lesz ideje átadnia az aromáit. Azonban ha az őrölt változat mellett döntesz, azt érdemes csak az utolsó pillanatokban az ételhez adni, különben illóanyagai és ízei hamar távoznak, és nem igazán fognak megjelenni az elkészült fogásban.

Feketebors

A feketeborsot egészben használva már a főzés viszonylag korai fázisában hozzáadhatod a készülő leveshez, pörkölthöz, raguhoz, bármihez, így lesz ideje átadnia az aromáit. Azonban ha az őrölt változat mellett döntesz, azt érdemes csak az utolsó pillanatokban az ételhez adni, különben illóanyagai és ízei hamar távoznak, és nem igazán fognak megjelenni az elkészült fogásban.

Dia


                        	Fokhagyma
                        	Bizonyára mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy a készülő étel és az azt körülvevő konyha zamatos fokhagymaillatot áraszt, azonban a végeredményben alig érzékelhető mindez. Ez azért van, mert hasonlóan az őrölt borshoz, a fokhagyma aromái is hamar eltávoznak, így érdemes csak az utolsó percekre az ételhez adnod, persze annak függvényében kell időzíteni, hogy mennyire szeretnéd, ha intenzív lenne az íze. Ha pácoláshoz használod, akkor természetesen a pácolás elejétől add a többi hozzávalóhoz.

Fokhagyma

Bizonyára mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy a készülő étel és az azt körülvevő konyha zamatos fokhagymaillatot áraszt, azonban a végeredményben alig érzékelhető mindez. Ez azért van, mert hasonlóan az őrölt borshoz, a fokhagyma aromái is hamar eltávoznak, így érdemes csak az utolsó percekre az ételhez adnod, persze annak függvényében kell időzíteni, hogy mennyire szeretnéd, ha intenzív lenne az íze. Ha pácoláshoz használod, akkor természetesen a pácolás elejétől add a többi hozzávalóhoz.

Dia


                        	Kakukkfű
                        	A fűszeres húsok elengedhetetlen kísérője a kakukkfű, ami köreteken is nagyon jól mutat, és elképesztően finommá tudja tenni őket. Ha tepsiben sült krumplit készítesz, a sütés elejénél szórd rá, lehetőleg friss állapotban, úgy a legfinomabb. Sültek készítésekor is a kezdetek kezdetén tedd a többi fűszerrel együtt a húshoz, hogy kiadja minden aromáját!

Kakukkfű

A fűszeres húsok elengedhetetlen kísérője a kakukkfű, ami köreteken is nagyon jól mutat, és elképesztően finommá tudja tenni őket. Ha tepsiben sült krumplit készítesz, a sütés elejénél szórd rá, lehetőleg friss állapotban, úgy a legfinomabb. Sültek készítésekor is a kezdetek kezdetén tedd a többi fűszerrel együtt a húshoz, hogy kiadja minden aromáját!

Dia


                        	Kömény
                        	Ha valamilyen káposztás fogással készülsz, akkor biztosan kelleni fog hozzá kömény. A magját nem mindenki szereti, de aki igen, az el nem tudja képzelni nélküle az életét. Mind az őrölt, mind a magváltozatot a főzés elején érdemes az ételhez adnod, pörkölteknél például rögtön a hússal együtt kerüljön a lábasba, úgy lesz a legfinomabb a végeredmény.

Kömény

Ha valamilyen káposztás fogással készülsz, akkor biztosan kelleni fog hozzá kömény. A magját nem mindenki szereti, de aki igen, az el nem tudja képzelni nélküle az életét. Mind az őrölt, mind a magváltozatot a főzés elején érdemes az ételhez adnod, pörkölteknél például rögtön a hússal együtt kerüljön a lábasba, úgy lesz a legfinomabb a végeredmény.

Dia


                        	Oregánó
                        	A bazsalikomra azt mondtuk, hogy az olasz ételek megkerülhetetlen hozzávalója, de nincs ez máshogy az oregánóval sem. Salátákhoz, pizzákhoz és tésztaételekhez egyszerűen elengedhetetlen hozzávaló, a legjobb frissen és csak a főzés utolsó fázisában az ételhez adva.

Oregánó

A bazsalikomra azt mondtuk, hogy az olasz ételek megkerülhetetlen hozzávalója, de nincs ez máshogy az oregánóval sem. Salátákhoz, pizzákhoz és tésztaételekhez egyszerűen elengedhetetlen hozzávaló, a legjobb frissen és csak a főzés utolsó fázisában az ételhez adva.

Ezt is szeretjük
Fotó: