Fél óra alatt elkészíthető eperlekvárok
Habár a nagymama eperlekvárja valószínűleg a legfinomabb, próbáld magad is elkészíteni, és lépj a nyomdokaiba!
Az epernek szerencsére még mindig szezonja van, és a különböző levesek, főételek és sütemények mellett lekvárt is bátran készíthetsz belőle.
Bár lehet, hogy nem a legegyszerűbb, érdemes összeállítani, mert a boltival ellentétben ezekben a receptekben semmilyen tartósítószer nincsen. Szerezz be néhány befőttes üveget, egy kis epret, és már főzheted is!
Eperlekvár
Hozzávalók:
- 1,5 kg eper
- 1 csomag befőző cukor
- 2 evőkanál citromlé
Az epret alaposan mosd meg, a szárát távolítsd el. Vágd kisebb darabokra, majd egy lábosban a cukorral és a citromlével forrald fel. Tegyél egy kis kanállal egy tányérra, akkor jó, ha néhány perc után megszilárdul. Ha nem, akkor főzd még néhány percig. Az előkészített befőző üvegekbe töltsd bele, a tetejére gumizz celofánt, és úgy tekerd rá a kupakját. Állítsd fejjel lefelé, és hűvös helyen tárold.
Cseresznyés eperdzsem
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 1 kg cukor
- 70 dkg cseresznye
- 2 csomag dzsemfixáló
A kimagozott cseresznyét és az epret turmixold össze, de hagyd kicsit darabosan. Öntsd egy fazékba a cukorral és a dzsemfixálóval, és állandó kevergetés mellett forrald fel. Nagyjából 3-5 percig hagyd forrni, majd vedd le a tűzről. Ha habosodik, szedd le a tetejéről.
Az előkészített üvegeket tedd egy tepsibe, nehogy szétrepedjenek, és töltsd bele a lekvárokat. Tekerd rá a tetejét, és 5 percre fordítsd fejjel lefelé. Hagyd a tepsiben kihűlni, utána hűvös helyen tárold.
Vaníliás eperlekvár
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 1 kg zselésítő befőző szer
- 1 citrom
- 1 vaníliarúd
Az epret mosd meg, és turmixgéppel törd darabosra. Keverd össze a befőzővel, öntsd rá a kifacsart citrom levét, és kapard bele a vaníliarúd belsejét. Nagy lángon 4-5 percig főzd, majd töltsd üvegbe a lekvárt, és csavard rá a kupakját. Állítsd fejre, és hagyd így langyosra hűlni. Ezután fordítsd vissza, és, ha teljesen kihűlt, tedd hideg helyre.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Gyömbéres eperlekvár
Hozzávalók:
- 50 dkg eper
- 50 dkg cukor
- 1 citrom
- gyömbér ízlés szerint
A megtisztított epret darabold fel, locsold meg a citromlével, és keverd hozzá a cukrot. Tedd oda főni, és forrástól számítva még negyed óráig főzd. Ekkor vedd le a tűzről, és reszeld rá a gyömbért. Öntsd üvegbe a lekvárt, és fejjel lefelé fordítva hűtsd ki.
OLVASD EL EZT IS!
- gyümölcs
- barack
Könnyű, nyári gyümölcsös piskóták
- eper
- leves
Eperkrémleves receptek
- ital
- befőzés