Zamatos feketebodza-lekvár: most van itt az ideje, hogy elkészítsd
Sütibe, palacsintába, kenyérre is tökéletes a házi feketebodza-lekvár. Ráadásul ingyen juthatsz hozzá a fő hozzávalóhoz.

bodzavirag-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bodzabogyókból, vagyis a bodza terméséből számos finomságot készíthetsz. A szörp mellett tegyél el legalább néhány üveg lekvárt! Feltétlenül forgalmas úttól távol gyűjtsd be a termést. Figyelj arra, hogy az ehető bodza ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. Érdemes a szemezéshez gumikesztyűt használni, hogy ne fogja meg a kezed. 

Feketebodza-lekvár

Hozzávalók:

  • 2.5 kg bodzabogyó
  • 1.8 kg cukor
  • 2 evőkanál citromsav
  • 1 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

Az üvegeket alaposan mosd el, és sterilizáld. A legegyszerűbb, ha mikróba teszed egy-két percre.  A bodzabogyókat szemezd le, ezt úgy tudod a legegyszerűbben megtenni, hogy egy villát végighúzol a szárán. Jó alaposan mosd meg. Rakd egy nagyobb edénybe, szórd rá a cukrot és a citromsavat. Amikor felforr, húzd le a tűzről, és pépesítsd botmixerrel.
 

Add hozzá a citrom levét, és főzd tovább addig, amíg besűrűsödik. Közben kavargasd, nehogy leégjen. Ha zavar a sok mag, passzírozd át kisebb lyukú szűrőn, és forrald át. Forrón töltsd üvegekbe, zárd le légmentesen, állítsd fejre öt-tíz percre, majd rakd plédek, párnák közé. Várd meg, míg a lekvár egy-két nap alatt kihűl, utána pakold a kamrapolcra. 
A zamatos szőlőlekvárt is most készítsd el! Sütikhez, sós ételekhez is kitűnő. 

Ezt is szeretjük