Házi feketebodza-szörp egyenesen a nagyitól: ebbe nem kell tartósítószer
Ha idén lemaradtál a bodzavirágokról, készíts zamatos szörpöt a bogyókból!

fekete-bodzaszorp
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érdemes feketebodza-szörpöt is eltenni, mert a meghűléses, megfázásos időszakokban különösen jól jön. Főzhetsz még az egészséges, különleges ízű szemekből lekvárt, és szárítva teaként is finom. Fontos, hogy a bodzabogyót nyersen ne fogyaszd, mert hasmenést okozhat. Figyelj, hogy ne téveszd össze a gyalogbodzával! Az ehető bodza ágai lefelé hajolnak, és a termések is lefelé csüngenek, míg a gyalogbodza esetében az ágak és a termések is felfelé állnak. A bogyók leszedéséhez használj kesztyűt, mert megfogja a kezedet.

Feketebodza-szörp

Hozzávalók:

  • 2 kg bodzabogyó
  • 80 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 10 g citromsav
Recept idők

Elkészítés:

 A bodzafürtöket alaposan mosd meg, és egy villa segítségével szemezd le. Rakd egy fazékba, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és közepes lángon főzd forrástól számítva 15 percig. Akkor húzd le a tűzről, amikor a bogyók szétrepednek. Ezt követően egy másik edény fölé tégy gézt vagy pelenkát, és csepegtesd le a bodzát. Ez körülbelül 30 perc. A szűrőn maradt bogyókat óvatosan nyomkodd meg.

 

A lecsepegett léhez rakj cukrot, citromsavat, és főzd 10-15 percig. Töltsd a szörpöt sterilizált, felforrósított üvegekbe, és jól zárd le. Állítsd fejre öt-tíz percre, majd hagyd a dunsztban, azaz plédek, párnák között kihűlni. A szörpöt vízzel hígítva fogyaszd!
A fügének is most van a szezonja. Töltve, kecskesajttal fenséges fogás. 

Ezt is szeretjük