Zamatos feketebodza-lekvár: most van itt az ideje, hogy elkészítsd
Sütibe, palacsintába, kenyérre is tökéletes a házi feketebodza-lekvár. Ráadásul ingyen juthatsz hozzá a fő hozzávalóhoz.
A bodzabogyókból, vagyis a bodza terméséből számos finomságot készíthetsz. A szörp mellett tegyél el legalább néhány üveg lekvárt! Feltétlenül forgalmas úttól távol gyűjtsd be a termést. Figyelj arra, hogy az ehető bodza ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. Érdemes a szemezéshez gumikesztyűt használni, hogy ne fogja meg a kezed.
Feketebodza-lekvár
Hozzávalók
- 2.5 kg bodzabogyó
- 1.8 kg cukor
- 2 evőkanál citromsav
- 1 db citrom
Elkészítés:
Az üvegeket alaposan mosd el, és sterilizáld. A legegyszerűbb, ha mikróba teszed egy-két percre. A bodzabogyókat szemezd le, ezt úgy tudod a legegyszerűbben megtenni, hogy egy villát végighúzol a szárán. Jó alaposan mosd meg. Rakd egy nagyobb edénybe, szórd rá a cukrot és a citromsavat. Amikor felforr, húzd le a tűzről, és pépesítsd botmixerrel.
Add hozzá a citrom levét, és főzd tovább addig, amíg besűrűsödik. Közben kavargasd, nehogy leégjen. Ha zavar a sok mag, passzírozd át kisebb lyukú szűrőn, és forrald át. Forrón töltsd üvegekbe, zárd le légmentesen, állítsd fejre öt-tíz percre, majd rakd plédek, párnák közé. Várd meg, míg a lekvár egy-két nap alatt kihűl, utána pakold a kamrapolcra.
A zamatos szőlőlekvárt is most készítsd el! Sütikhez, sós ételekhez is kitűnő.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció