Farsangi fánk, ahogyan régen készítették
Kívül ropog, belül szakad a tészta, és baracklekvárral fogyasztva utánozhatatlan. Tél végén igazi kötelező elem.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A farsangi szezon nem maradhat fánk nélkül. Ne gondold, hogy csak a nagyi süthet tökéleteset belőle.

Bár némi macerával jár, a lekvárba mártogatott isteni tészta kárpótol a konyhában töltött időért.

Farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • másfél dkg élesztő
  • másfél dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • kevés citromhéj
  • kevés só
  • 5 dl olaj

A tejben futtasd fel az élesztőt. Keverd ki a tojássárgáját egy kanál cukorral, majd öntsd hozzá a rumot, és reszeld hozzá a citrom héját. A lisztet csipet sóval, a kikevert tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel jól dolgozd össze.

Ezután olvaszd fel a vajat, és apránként add hozzá a masszához, majd fakanállal jól keverd ki a tésztát. Amikor hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, lisztezd le kicsit, majd ruhával letakarva, langyos helyen keleszd.

Ha megkelt, borítsd lisztezett deszkára. Nyújtsd ki, szúrd ki fánkszaggatóval, rakd lisztezett ruhára, és hagyd még egy kicsit kelni. Ezután az ujjaddal kicsit nyomd be a közepét, majd a benyomott oldalával lefelé, nem túl forró olajban, fedő alatt süsd meg. Amikor megpirult, forgasd meg, és már fedő nélkül süsd készre. Szedd rácsra, és jól csöpögtesd le. Tálalás előtt hintsd meg porcukorral, és kínálj hozzá finom baracklekvárt.

Ezt is szeretjük