Ellenállhatatlan fahéjas-szőlős csiga
Így marad friss napokig
A friss, foszlós fahéjas-szőlős csigát sokáig emlegetik majd azok a szerencsések, akik megkóstolják.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ezzel a fahéjas-szőlős csigával bárkit megkínálhatsz, biztos, hogy nem vallasz szégyent. Ha Kard Éva módszerét követed, tortaformában készíted, így sokkal mutatósabb. Tálalás előtt hagyd langyosra hűlni, majd a csigákat óvatosan szétválasztva kínáld.

Fahéjas-szőlős csigák

Hozzávalók 8 darabhoz:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg élesztő
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 30 dkg szőlő
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj

A citrommázhoz

  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A tojást keverd ki jól a cukorral és a vaníliás cukorral, add hozzá az olvasztott vajat és a tejet. Öntsd a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztet keverd össze egy csipet sóval, majd szintén tedd az üstbe, morzsold rá az élesztőt, és dagaszd meg.
Ha nincs kenyérsütőd, a dagasztást kézzel is elvégezheted. Ebben az esetben először egy bögre langyos, cukros tejben futtasd fel az élesztőt, várj 10-15 percet. Ha a térfogata megnő, a teteje pedig habos lesz, dolgozd jól össze a liszttel és a többi hozzávalóval. Addig dagaszd, amíg elválik az edény falától, a felszíne pedig fényes és sima lesz.

Majd tedd a tésztát egy lisztezett tálba, és langyos helyen, hozzávetőleg egy óra alatt keleszd a duplájára. Utána borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd körülbelül 40x30 centis téglalappá. Kend le a tésztát olvasztott vajjal, és szórd meg a fahéjas-vaníliás kristálycukorral, a citromhéjjal és a szőlővel. Tekerd fel, és vágd nyolc részre. Egy hozzávetőleg 26 centis tortaformát bélelj ki sütőpapírral, lapjával helyezd bele a csigákat. Konyharuhával takard le, és szobahőmérsékleten keleszd körülbelül 30 percig.

Utána tedd előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon süsd 30-35 perc alatt szép pirosra. A citrommázhoz a porcukrot keverd össze a vaníliás cukorral, valamint annyi citromlével, hogy egy sűrűbb állagú masszát kapj. A sütőből kivéve a formában hagyd egy kicsit hűlni a csigákat, majd csorgasd a tetejükre a citrommázat.

Ezt is szeretjük