Fahéjas, szilvás pite: ez a bevált tészta fantasztikusan omlós
Az omlós tészta, a lédús, zamatos szilva és a fahéj tökéletes harmóniáját élvezheted az egyik legfinomabb nyár végi pitében.
Tobzódunk a finomabbnál finomabb gyümölcsökben, amik csak úgy kívánkoznak a klasszikus pitékbe. A szilva-fahéj párosításnak képtelenség ellenállni. A tészta hihetetlenül omlós lesz, ha odafigyelsz néhány apróságra. Az arány mellett fontos, hogy hideg vajjal dolgozz, és a lehető leggyorsabban gyúrd össze a tésztát. Nyáron friss fagyit is kínálhatsz hozzá.
Fahéjas, szilvás pite
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál hideg víz (ha szükséges)
A töltelékhez
- 50 dkg szilva
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál citromlé
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A tetejére
- 1 db tojássárgája
Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a hideg, kis darabokra vágott vajat, a kétféle cukrot és csipet sót tedd egy tálba, majd morzsolj össze mindent az ujjaid segítségével. Akkor jó, ha a keverék morzsalékos állagú. Add hozzá a tojást, és gyorsan gyúrd össze a tésztát. Amennyiben túl kemény, adj hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Formázz belőle egy gombócot, csomagold folpack fóliába, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre.
Közben készítsd el a tölteléket. A szilvákat mosd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magokat. Egy tálban keverd össze a gyümölcsöket a cukorral, a fahéjjal, a citromlével, és hagyd kicsit állni. Pihentetés után a tésztát vedd ketté kétharmad-egyharmad arányban. Előbb a nagyobbat nyújtsd ki lisztezett felületen.
Kenj ki egy körülbelül 22-24 centi átmérőjű piteformát vajjal, vagy béleld ki sütőpapírral. Helyezd be a tésztát, nyomkodd bele úgy, hogy az oldalára is kerüljön, és vágd le a felesleget. Szórd meg zsemlemorzsával, és rendezd el benne a lecsöpögtetett szilvát. Ezt követően a maradék tésztát is nyújtsd ki, vágj belőle csíkokat, és fedd be vele a tölteléket. A maradék tésztából kis díszeket is formálhatsz a pitére.
A tetejét kend meg felvert tojássárgával, és 180 fokos süsd meg körülbelül 35-40 perc alatt.
Ha szereted a szilvás finomságokat, akkor ebből a válogatásból készíts el minél több receptet!
10 pompás szilvás finomság a szezonra: sütik, lekvár, de főétel is készülhet belőle
A szilva csonthéjas gyümölcs, melyet aszalva is érdemes falatozni, egészséges, finom, sütésre és főzésre tökéletesen alkalmas.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció