Fahéjas, szilvás pite: ez a bevált tészta fantasztikusan omlós

Az omlós tészta, a lédús, zamatos szilva és a fahéj tökéletes harmóniáját élvezheted az egyik legfinomabb nyár végi pitében.

Fahéjas, szilvás pite receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tobzódunk a finomabbnál finomabb gyümölcsökben, amik csak úgy kívánkoznak a klasszikus pitékbe. A szilva-fahéj párosításnak képtelenség ellenállni. A tészta hihetetlenül omlós lesz, ha odafigyelsz néhány apróságra. Az arány mellett fontos, hogy hideg vajjal dolgozz, és a lehető leggyorsabban gyúrd össze a tésztát. Nyáron friss fagyit is kínálhatsz hozzá. 

Fahéjas, szilvás pite

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál hideg víz (ha szükséges)

A töltelékhez

  • 50 dkg szilva
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A tetejére

  • 1 db tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, a hideg, kis darabokra vágott vajat, a kétféle cukrot és csipet sót tedd egy tálba, majd morzsolj össze mindent az ujjaid segítségével. Akkor jó, ha a keverék morzsalékos állagú. Add hozzá a tojást, és gyorsan gyúrd össze a tésztát. Amennyiben túl kemény, adj hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Formázz belőle egy gombócot, csomagold folpack fóliába, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre.
 

Közben készítsd el a tölteléket. A szilvákat mosd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magokat. Egy tálban keverd össze a gyümölcsöket a cukorral, a fahéjjal, a citromlével, és hagyd kicsit állni. Pihentetés után a tésztát vedd ketté kétharmad-egyharmad arányban. Előbb a nagyobbat nyújtsd ki lisztezett felületen.

 

Kenj ki egy körülbelül 22-24 centi átmérőjű piteformát vajjal, vagy béleld ki sütőpapírral. Helyezd be a tésztát, nyomkodd bele úgy, hogy az oldalára is kerüljön, és vágd le a felesleget. Szórd meg zsemlemorzsával, és rendezd el benne a lecsöpögtetett szilvát. Ezt követően a maradék tésztát is nyújtsd ki, vágj belőle csíkokat, és fedd be vele a tölteléket. A maradék tésztából kis díszeket is formálhatsz a pitére. 

 

A tetejét kend meg felvert tojássárgával, és 180 fokos süsd meg körülbelül 35-40 perc alatt.

Ha szereted a szilvás finomságokat, akkor ebből a válogatásból készíts el minél több receptet!

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük