5 isteni epres desszert

15 perc alatt elkészíthető

Itt az eperszezon. Ismerd meg új oldaláról a kis piros gyümölcsöt, és lepd meg magad egy ínycsiklandó, gyorsan elkészíthető finomsággal.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár már április elején is kapható volt a zöldségesnél és a piacokon a rubinpiros, apró gyümölcs, a hazai eperszezon még csak most indul be. És valljuk be, hogy az itthoni édesebb, illatosabb és zamatosabb külföldi társainál.

Van, aki magában szereti az epret, van, aki kizárólag porcukorral megszórva, és van, aki mézzel.

Az epret természetesen nem csak magában, hanem desszertként is fogyaszthatod. Ráadásul órákat sem kell a konyhában töltened, hiszen percek alatt isteni édességeket varázsolhatsz belőle.

Eperkrémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg eper
  • 2 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • pár levél menta
  • kevés méz

Öt-hat szem epret kockázz fel. A többit tedd turmixgépbe a tejjel, a tejszínnel és a mézzel, majd keverd egészen krémesre. Oszd tálkákba, szórj rájuk a feldarabolt eperből, és díszítsd mentával. Ha van kedved, tejszínnel is díszítheted, kurflikat rajzolva a levesre.

Eperhab

Hozzávalók:

  • 30 dkg eper
  • 3 dl tejszín
  • 1 kanál vaníliás cukor
  • 2 evőkanál finom kristálycukor
  • babapiskóta

Tegyél félre 4 szem epret, a többit botmixerrel pépesítsd, majd melegítsd össze a cukorral, amíg az fel nem oldódik. A tejszínhabot a vaníliás cukorral verd fel egészen keményre, majd a kihűlt epres péppel óvatosan forgasd össze. Adagold tálakba, ha azonban pezsgős- vagy borospohárba töltöd, még szebb lesz. Mindegyikbe tegyél egy-egy szelet babapiskótát, és eperszeletekkel díszítsd.

Epres túrókrém

Hozzávalók:

  • 25 dkg eper
  • 25 dkg tehéntúró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 citrom

Az epreket mosd meg, csumázd ki, vágd apró darabokra, majd szórd meg 5 dkg cukorral. A túrót keverd ki 5 dkg cukorral és a citrom reszelt héjával, majd forgasd össze a cukros eperrel. A tejszínt verd habbá a maradék cukorral. A felét forgasd össze a túróval, a krémet oszd tálkákba, és tejszínhabbal díszítsd.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Epres joghurt

Hozzávalók:

  • 20 dkg eper
  • 300 g natúr joghurt
  • 1 dl tejszín
  • 30 g kristálycukor
  • 4 mentalevél

Az epret turmixold össze a cukor felével és a mentalevéllel egy botmixer segítségével.
A joghurtot keverd ki simára, és tedd félre. A tejszínt verd kemény habbá a maradék cukorral. Ebbe keverd bele az eperszószt. Lassan keverd, hogy ne törjön össze a hab! Az eperszószt töltsd üvegpoharakba, kanalazd rá a joghurtot, és díszítsd eperszeletekkel. A joghurtot és az epret össze is keverheted, de a pohár alján lévő eperszósz nagyon látványos.

Epres tiramisu

Hozzávalók:

  • 40 dkg eper
  • 250 g mascarpone
  • 2 tojássárgája
  • 3 evőkanál porcukor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 1 doboz babapiskóta
  • 5 cent Grand Marnier

Az epret oszd két részre, az egyik felét negyedeld vagy szeleteld fel. A másik felét botmixerrel pépesítsd. A tojássárgáját keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral. Kézi habverővel keverd össze a mascarponét és az eperpépet, majd add hozzá a cukros tojást. Öntsd hozzá a Grand Marnier-t, majd keverd simára az egészet. Üvegtálkába vagy poharakba rétegezd a krémet, az eperdarabokat és az összetördelt babapiskótát. A tetejére krém kerüljön. Kekszmorzsával és eperdarabokkal díszítsd.
A Grand Marnier-t egyébként a piskótarétegre is hintheted, ha nem akarod a krémbe keverni.

Ezt is szeretjük