Egy tál dödölle
A dödölle nem egy fogyókúrás fogás, ugyanakkor akár húsokhoz köretként, de önmagában, tejföllel meglocsolva is igazán finom.
A régi szegény magyar étele volt a dödölle, hiszen minden szükséges hozzávalót megtermelt a háznál. Akkoriban ez mindennapos ételnek számított, de manapság sokan már csak a magyar mondókából ismerik.
Éliás és Tóbiás után szabadon: tudd meg, hogy készül a dödölle, és egyél belőle. Elkészítése igazán egyszerű, ráadásul nagyon laktató étel, amit akár magában, akár köretként is felhasználhatsz.
Zalai dödölle
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- liszt
- olaj
- só
A krumplit pucold meg, vágd karikákra, és tedd egy lábosba. Annyi vízzel öntsd fel, ami éppen ellepi, és főzd meg.
A vízzel együtt törd össze a kész krumplit, és keverj hozzá annyi lisztet, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kapj. Ha elkezd rotyogni, akkor zárd el alatta a tüzet. A hagymát aprítsd fel, és olajon süsd pirosra. Egy evőkanalat márts a hagymás olajba, és segítségével szaggasd ki a dödölléket.
Egy másikat szintén márts bele, és nyomkodd le a dödöllék tetejét. Tedd őket egy jénai tálba, és előmelegített sütőben süsd ropogósra.
Túrós dödölle
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 2 fej vöröshagyma
- olaj
- só
A krumplit pucold meg, kockázd fel, és sós vízben főzd meg. Szűrd le a krumplit, majd törd össze. Keverd hozzá a lisztet. Ha sűrű, akkor a főzőléből önts hozzá.
A vöröshagymát aprítsd fel, és olajon pirítsd meg. Két hagymás masszába mártott evőkanál segítségével szaggasd ki a dödölléket, és tedd őket egy tepsibe. Előmelegített sütőben pirítsd meg. Hagyd kicsit kihűlni, majd tálaláskor a tetejére tegyél túrót, tejfölt.
Szalonnás dödölle
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg szalonna
- 8 krumpli
- 3 dl tejföl
- 3 fej vöröshagyma
- só
A meghámozott, felkockázott krumplit annyi vízben főzd meg, ami éppen ellepi. A szalonna zsírját süsd ki, majd dinszteld meg rajta a felaprított hagymát. Amikor a krumpli puha, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd. Annyi lisztet szórj rá, míg összeálló masszát nem kapsz.
A hagymás-szalonnás zsírral kenj ki egy tepsit, és a maradék zsírba mártva szaggasd ki a dödöllét. Ami megmaradt, azt a tetejére locsold rá. Végül előmelegített sütőben süsd készre. Tálaláskor locsold le tejföllel.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Pöttyös dödölle
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli
- 50 dkg liszt
- 30 dkg köles
- 5 fej vöröshagyma
- 1 dl olaj
- só
A krumplit hámozd meg, darabold fel, és annyi vízben főzd puhára, ami éppen ellepi. Az apróra vágott hagymát fél deci olajon pirítsd meg. A kölest pici olajon pirítsd meg, öntsd fel kevés vízzel, párold puhára, végül keverd a hagymához.
A krumplit törd össze, és keverd bele a lisztet. Ha a massza sima, kanállal szaggass galuskákat, forgasd meg a köleses olajban, és tedd őket tepsibe. Előmelegített sütőben süsd készre.
Leadképünk a No salty weboldalról származik.
OLVASD EL EZT IS!
- túró
- magyaros
Túrógombóc-variációk, fogyókúrázóknak is
- krumpli
- saláták, zöldséges ételek
Tócsnireceptek
- spenót
- gomba