Mi az abálás, és miből áll a disznósajt? 8 kérdéses kvíz a disznótorról, amire illik tudni a választ

Ha vettél már részt valaha disznótoron, talán nem is fog akkora nehézséget okozni ennek a kvíznek a kitöltése sem.

8 kérdéses kvíz a disznótorról

Valaha valódi közösségi esemény volt a disznóvágás, de ez a szokás a mai napig nem ment ki teljesen a divatból. Bár ma már egyre kevesebb háznál nevelnek disznót, még mindig szép számmal akadnak, akik tartanak néhány állatot, és így egy kis mellékeshez juttatják a háztartást, ráadásul alkalmat teremtenek egy vidám hangulatú családi, baráti összejövetelre.

A disznóvágás hajnalban, még sötétben kezdik, így estére minden munkával végeznek. Az állatot a böllér szúrja le, ezek után különböző feladatot kapnak a férfiak, az asszonyok és a gyerekek. Egyetlen testrésze sem mehet az állatnak kárba, minden részét felhasználják, kivéve általában a koponyáját. A jó munka végén megülik a disznótort, vagyis az első vacsorát, ami a sertés húsából készült. A disznóöléshez mindig több család együttműködése szükséges, a segítők fizetségként kóstolót vihetnek magukkal haza.

Disznótoros kvíz

Aki gyakori vendég a disznóvágásokon, valószínűleg könnyen ki fogja tudni tölteni ezt a kvízt. Ha ritkán jársz ilyen helyekre, talán el fog gondolkodtatni néhány kérdés. 

Mi az abálás, és miből áll a disznósajt? 8 kérdéses kvíz a disznótorról, amire illik tudni a választ
Indulhat a kvíz 8 kérdéses játék
1. kérdés
Mikor van a disznóvágás szezonja?
Medárd napjától Nagyboldogasszony napjáig
Karácsonytól húsvétig
András-naptól farsang végéig
Újévtől pünkösdig
2. kérdés
Mikor isszák az áldomást?
Ebédkor
A lakoma elején
Az állat leszúrása után
Hajnalban, még a vágás előtt
3. kérdés
Mi a hagyományos reggeli, amit az állat leszúrása után fogyasztanak el?
Hagymás sült vér
Füstölt szalonna kenyérrel
Rántott karaj
Májas hurka
4. kérdés
Mit jelent az abálás?
A vér felfogása az állatból
Mértéktelen evés
A kolbász töltelékének darálása
A hús forráspont alatti hőmérsékleten történő puhítása
5. kérdés
Mi a disznósajt?
Sertésmájkrém
A sertés különböző húsrészekkel megtöltött gyomra
Nyersen fogyasztott fűszeres darált hús
A sertés tejéből készült sajt
6. kérdés
Hogy hívják az apróra kockázott, ropogósra sütött hájat?
Tepertő
Flekken
Pecsenye
Gömböc
7. kérdés
A sertés melyik része az orja, amelyből a toros orjaleves készül?
Feje
Combja
Húsos hátgerince
Alsó lábszára
8. kérdés
Milyen húsrészből készül a cigánypecsenye?
Szűzpecsenye
Karaj
Tarja
Comb

Kép: Roberto / Getty Images

A sertés melyik része a dagadó, és melyik a karaj? 8 kérdés a húsokról, amire csak a profik tudják a választ

Aki nem szokott otthon, házilag húst feldolgozni, az néha nem is tudja, melyik hús melyik testrészből készül. Neked megy?

Elolvasom
Ezt is szeretjük