Puha töltelékes diós pozsonyi kifli - Így lesz szép márványos
Ne csak ünnepen kerüljön az asztalra pozsonyi kifli! Diós töltelékkel hihetetlenül finom.

Puha töltelékes diós pozsonyi kifli - Így lesz szép márványos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pozsonyi kiflit Ausztria, Magyarország és Szlovákia is a magáénak érzi. A gazdagon töltött, omlós sütit a bejgli kistestvéreként is emlegetik, hiszen szinte ugyanúgy kell készíteni a tésztáját és a tölteléket is, csak a formája más.

Diós pozsonyi kifli

Hozzávalók 30 darabhoz

A tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 17 dkg vaj
  • 8 dkg zsír
  • 7 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • fél kiskanál só

A töltelékhez

  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor

A kenéshez

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosítsd meg, majd rakd bele az élesztőt, adj hozzá két deka cukrot, és futtasd fel körülbelül tíz perc alatt. Akkor jó, ha megemelkedik, és a teteje habos lesz. A lisztet forgasd össze a sóval és a maradék cukorral. Morzsold el a vajjal és a zsírral, majd add hozzá a megkelt élesztőt. Rakd hozzá a tojást, és gyúrd össze. Ha a tészta szép fényes, lejön a kezedről, és jól kezelhető, takard le, majd rakd a hűtőbe egy órára.

A töltelékhez a tejet forrald fel a cukorral és a vaníliás cukorral, majd öntsd a darált dióra. Keverd hozzá a citrom reszelt héját és a mazsolát. Fontos, hogy a massza ne legyen se túl kemény, se túl lágy!

A tésztából készíts körülbelül 24-30 golyót, és nyújtsd mindegyiket ovális alakúra. Töltsd meg a diós masszával, majd formálj kis kifliket. Sorakoztasd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg tojássárgával. Ezt követően pihentesd 40 percig, majd kend át a fehérjével. Ismét hagyd állni addig, amíg megszárad rajta a tojás. Így lesz szép márványos a teteje. Sütés előtt a kifliket szurkáld meg több helyen villával vagy késsel. Így a gőz eltávozik belőlük, és nem reped majd meg a tészta. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd aranybarnára körülbelül 20-25 perc alatt.

Ezt is szeretjük