Almás, fahéjas legyezőkalács: foszlós, étvágygerjesztő édesség

A fátyol- vagy legyezőkalács rendkívül étvágygerjesztő, belül puha, kívül a karamellizált cukortól ropogós, az alma pedig szaftos.

Almás, fahéjas legyezőkalács receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

házi kalácsnál nincs is finomabb. Érdemes vele kísérletezni, akár különleges formát vagy ízvilágot kipróbálni. A kakaós vagy a nutellás egész biztos, hogy nagy kedvenc lesz, akárcsak a különleges külsejű legyezőkalács. Az elnevezés a tészta külsejére utal, és akár rétegenként is tépheted. Az különösen izgalmassá teszi, hogy alma is megbújik a szeletek között. 

Almás, fahéjas legyezőkalács

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2.5 dl tej
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • vaj a forma kikenéséhez

A töltelékhez

  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 db alma
  • 2 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a vajat olvaszd meg, és tedd egy nagy tálba. Add hozzá a tejet, a tojást és a kétféle cukrot, majd morzsold bele a friss élesztőt. Végül szórd hozzá a sóval vegyített lisztet, és kézzel vagy géppel dagaszd simára a tésztát. Ha túl lágy, adj még hozzá kevés lisztet. Akkor jó, ha elválik az edény falától. A tészta tetejét szórd meg liszttel, takard le, és keleszd körülbelül 40 percig. 

 

Közben a töltelékhez a vajat olvaszd fel, a cukrot és a fahéjat pedig keverd össze. Az almákat hámozd meg, majd távolítsd el a magházat, és vékonyan szeleteld fel. A megkelt tésztát tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd körülbelül 30x50 centis téglalapra. Kend meg a vajjal, és szórd meg a fahéjas cukorral úgy, hogy kevés maradjon belőle a kalács tetejére is. A lekent tésztát vágd hat egyenlő hosszú csíkra, majd ezeket pakold egymásra úgy, hogy minden réteg tészta közé kerüljön alma. Az így kapott rétegzett csíkot is szeleteld hat egyenlő részre. 

 

Egy kenyérformát kenj ki vajjal, majd élére állítva tedd bele a tésztát. A tetejét a maradék vajjal kend meg, és szórd rá a maradék cukrot. Pihentesd a tésztát a formában 30 percig. A kelesztés után told a kalácsot forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Almával a kuglófot is feldobhatod. Ezt a változatot még keleszteni és dagasztani sem kell!

Kép: Getty Images

Ezt is szeretjük