Mennyei csokis babka lengyel recept szerint: mutatós kalács csodaszép fonással
A lengyel konyha klasszikus kalácsával, a babkával otthon is bátran próbálkozhatsz. Jól jön a téli forró italokhoz.


- Visszatért az egyik legelőnytelenebb trend: az alacsony derekú nadrágot máig nem hevertük ki »
- A Mundruczó-film 32 éves sztárja elképesztően stílusos: Vanessa Kirby megjelenése mindig kifogástalan »
- Ez a nőies cipőfazon 60 éve nem ment ki a divatból: a Chanel klasszikusáért még ma is bolondulnak a nők »
- "Lehet, hogy szűk lesz egy kicsit, de a férje majd bejáratja" - Magyar nők megrázó vallomásai a férjöltésről
- Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
- Varga Feri után felesége is lefogyott - Balássy Betty ennyire karcsú lett
- Meghan új frizurája telitalálat: az állapotos hercegné gyönyörűen fest a friss felvételen
- Az 50 évvel ezelőtti Budapestről kerültek elő fotók: nagyon más volt akkor az élet a fővárosban
A babka nagyon mutatós sütemény, amit mindenképp érdemes otthon is elkészíteni. Csokis töltelékkel nagyon népszerű, de dióval, mákkal is ellenállhatatlan. Ha kelt tésztát készítesz, mindig válaszd a legjobb alapanyagokat: az élesztő legyen friss, a tej minimum 2,8 százalékos zsírtartalmú, és vaj helyett ne használj margarint! A lisztet szitáld át, hogy levegős legyen a tésztád!
Csokis babka
Hozzávalók:
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- 2.5 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 8 dkg csoki
- 6 dkg vaj
- 2.5 dkg porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
A kenéshez
- 1 db tojássárga
- 1 evőkanál tej
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel 10 perc alatt egy kávéskanál cukorral elkevert, langyos tejben. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a csipet sót. Egy másik edényben keverd habosra a tojásokat a kristálycukorral. A liszthez nagy fakanál segítségével dolgozd hozzá először részletekben az élesztős tejet, utána a cukros tojást. Gyúrd addig, amíg egynemű tésztát nem kapsz. A vajat olvaszd fel, lassan csorgasd a tésztához, és öt-hét percig erős mozdulatokkal gyúrd addig, amíg a tál oldalától teljesen elválik. Ekkor takard le konyharuhával, és egy óra alatt keleszd duplájára.
Közben készítsd el a tölteléket: az étcsokit gőz fölött olvaszd fel, keverd hozzá a vajat, majd ha már felolvadt, a porcukrot és a kakaóport. A már megkelt tésztát gyúrd át, és lisztezett felületen nyújtsd ki. Oszd el rajta a csokis masszát úgy, hogy a szélei üresek maradjanak.
A tésztát tekerd fel, és hosszában vágd ketté, így két hosszú, csokis rudat kapsz. A rudakat csavard össze, mintha fonnád őket, és helyezd kerek, széles tortaformába. Letakarva keleszd a már megformázott tésztát 30 percig. Ha a sütő már meleg, a kalács tetejét kend meg egy tojássárgájával elkevert tejjel, és 180 fokon nagyjából 40 perc alatt süsd meg. Tálaláskor a tetejét porcukorral szórd meg.
Ínyencek pestóval is kipróbálhatják a babkát.
Még több recept