Mennyei csokis babka lengyel recept szerint: mutatós kalács csodaszép fonással
A lengyel konyha klasszikus kalácsával, a babkával otthon is bátran próbálkozhatsz. Jól jön a téli forró italokhoz.
A babka nagyon mutatós sütemény, amit mindenképp érdemes otthon is elkészíteni. Csokis töltelékkel nagyon népszerű, de dióval, mákkal is ellenállhatatlan. Ha kelt tésztát készítesz, mindig válaszd a legjobb alapanyagokat: az élesztő legyen friss, a tej minimum 2,8 százalékos zsírtartalmú, és vaj helyett ne használj margarint! A lisztet szitáld át, hogy levegős legyen a tésztád!
Csokis babka
Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- 2.5 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 8 dkg csoki
- 6 dkg vaj
- 2.5 dkg porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
A kenéshez
- 1 db tojássárga
- 1 evőkanál tej
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel 10 perc alatt egy kávéskanál cukorral elkevert, langyos tejben. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a csipet sót. Egy másik edényben keverd habosra a tojásokat a kristálycukorral. A liszthez nagy fakanál segítségével dolgozd hozzá először részletekben az élesztős tejet, utána a cukros tojást. Gyúrd addig, amíg egynemű tésztát nem kapsz. A vajat olvaszd fel, lassan csorgasd a tésztához, és öt-hét percig erős mozdulatokkal gyúrd addig, amíg a tál oldalától teljesen elválik. Ekkor takard le konyharuhával, és egy óra alatt keleszd duplájára.
Közben készítsd el a tölteléket: az étcsokit gőz fölött olvaszd fel, keverd hozzá a vajat, majd ha már felolvadt, a porcukrot és a kakaóport. A már megkelt tésztát gyúrd át, és lisztezett felületen nyújtsd ki. Oszd el rajta a csokis masszát úgy, hogy a szélei üresek maradjanak.
A tésztát tekerd fel, és hosszában vágd ketté, így két hosszú, csokis rudat kapsz. A rudakat csavard össze, mintha fonnád őket, és helyezd kerek, széles tortaformába. Letakarva keleszd a már megformázott tésztát 30 percig. Ha a sütő már meleg, a kalács tetejét kend meg egy tojássárgájával elkevert tejjel, és 180 fokon nagyjából 40 perc alatt süsd meg. Tálaláskor a tetejét porcukorral szórd meg.
Ínyencek pestóval is kipróbálhatják a babkát.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept