Mennyei csokis babka lengyel recept szerint: mutatós kalács csodaszép fonással
A lengyel konyha klasszikus kalácsával, a babkával otthon is bátran próbálkozhatsz. Jól jön a téli forró italokhoz.

babka
beauty and style
Top olvasott cikkek

A babka nagyon mutatós sütemény, amit mindenképp érdemes otthon is elkészíteni. Csokis töltelékkel nagyon népszerű, de dióval, mákkal is ellenállhatatlan. Ha kelt tésztát készítesz, mindig válaszd a legjobb alapanyagokat: az élesztő legyen friss, a tej minimum 2,8 százalékos zsírtartalmú, és vaj helyett ne használj margarint! A lisztet szitáld át, hogy levegős legyen a tésztád!

Csokis babka

Hozzávalók:

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 8 dkg csoki
  • 6 dkg vaj
  • 2.5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor

A kenéshez

  • 1 db tojássárga
  • 1 evőkanál tej
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtasd fel 10 perc alatt egy kávéskanál cukorral elkevert, langyos tejben. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a csipet sót. Egy másik edényben keverd habosra a tojásokat a kristálycukorral. A liszthez nagy fakanál segítségével dolgozd hozzá először részletekben az élesztős tejet, utána a cukros tojást. Gyúrd addig, amíg egynemű tésztát nem kapsz. A vajat olvaszd fel, lassan csorgasd a tésztához, és öt-hét percig erős mozdulatokkal gyúrd addig, amíg a tál oldalától teljesen elválik. Ekkor takard le konyharuhával, és egy óra alatt keleszd duplájára.

Közben készítsd el a tölteléket: az étcsokit gőz fölött olvaszd fel, keverd hozzá a vajat, majd ha már felolvadt, a porcukrot és a kakaóport. A már megkelt tésztát gyúrd át, és lisztezett felületen nyújtsd ki. Oszd el rajta a csokis masszát úgy, hogy a szélei üresek maradjanak.

A tésztát tekerd fel, és hosszában vágd ketté, így két hosszú, csokis rudat kapsz. A rudakat csavard össze, mintha fonnád őket, és helyezd kerek, széles tortaformába. Letakarva keleszd a már megformázott tésztát 30 percig. Ha a sütő már meleg, a kalács tetejét kend meg egy tojássárgájával elkevert tejjel, és 180 fokon nagyjából 40 perc alatt süsd meg. Tálaláskor a tetejét porcukorral szórd meg.
Ínyencek pestóval is kipróbálhatják a babkát.

Ezt is szeretjük