Klasszikus házi aranygaluska dióval: ez a sodó hihetetlenül finom
A tökéletes, nagyiféle aranygaluska elkészítése az apró részletekben rejlik. Nem hiányozhat róla a sűrű, krémes vaníliasodó sem.

dios-aranygaluska-recept
Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

beauty and style

Ezt a trendet a fázósak is imádni fogják: meglepő, mennyire feldobja a szettet a hatalmas sál, és jó beleburkolózni »

Nyújtja a lábakat és nőiessé tesz minden szettet: így viseld a térd fölé érő csizmát »

Ultranőies frizurák, melyek kihozzák a maximumot a vékony szálú, lelapuló hajból: pofonegyszerűen elkészülnek »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha aranygaluskát mostanában csak vendéglőben ettél, akkor ideje felidézni otthon is a régi ízeket. Az alapja egy nagyon egyszerű, könnyed kelt tészta, ami cukros dióba forgatva mennyei. Főleg, ha sodóval is leöntöd. A tésztába ne tegyél cukrot, csak az élesztőhöz, így magasabbra feljön. Érdemes a lisztet átszitálni, hogy levegősebb legyen a süti.  

Diós aranygaluska

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál cukor

A szóráshoz

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

A vaníliasodóhoz

  • 5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg másfél deci tejet, keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. Akkor lesz kész, ha habos és megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék tejet, a sót, a citrom reszelt héját és a felfutott élesztőt. Dolgozd össze, lágy, könnyű tésztát kell kapnod. Formázz belőle cipót, és lisztezett tálban keleszd a duplájára körülbelül 45 perc alatt.
 

Közben a diót keverd össze a cukorral. A tésztát tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd ujjnyi vastagra, majd kis méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki. Forgasd bele az olvasztott vajba, hempergesd meg a cukros dióban, és rendezd egymás mellé egy vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Tedd előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd 35-40 percig.
 

A sodóhoz válaszd szét a tojásokat. A sárgákat keverd ki a cukorral és a liszttel, majd add hozzá a vaníliát. Részletekben engedd fel a tejjel, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik. Tálaláskor öntsd le vele a galuskákat. 
A foszlós fahéjas csigák is kelt tésztából készülnek, és édes, vaníliás mázzal még finomabbak. Feltétlenül próbáld ki! 

Ezt is szeretjük