Klasszikus házi aranygaluska dióval: ez a sodó hihetetlenül finom
A tökéletes, nagyiféle aranygaluska elkészítése az apró részletekben rejlik. Nem hiányozhat róla a sűrű, krémes vaníliasodó sem.

dios-aranygaluska-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha aranygaluskát mostanában csak vendéglőben ettél, akkor ideje felidézni otthon is a régi ízeket. Az alapja egy nagyon egyszerű, könnyed kelt tészta, ami cukros dióba forgatva mennyei. Főleg, ha sodóval is leöntöd. A tésztába ne tegyél cukrot, csak az élesztőhöz, így magasabbra feljön. Érdemes a lisztet átszitálni, hogy levegősebb legyen a süti.  

Diós aranygaluska

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál cukor

A szóráshoz

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

A vaníliasodóhoz

  • 5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg másfél deci tejet, keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. Akkor lesz kész, ha habos és megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék tejet, a sót, a citrom reszelt héját és a felfutott élesztőt. Dolgozd össze, lágy, könnyű tésztát kell kapnod. Formázz belőle cipót, és lisztezett tálban keleszd a duplájára körülbelül 45 perc alatt.
 

Közben a diót keverd össze a cukorral. A tésztát tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd ujjnyi vastagra, majd kis méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki. Forgasd bele az olvasztott vajba, hempergesd meg a cukros dióban, és rendezd egymás mellé egy vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Tedd előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd 35-40 percig.
 

A sodóhoz válaszd szét a tojásokat. A sárgákat keverd ki a cukorral és a liszttel, majd add hozzá a vaníliát. Részletekben engedd fel a tejjel, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik. Tálaláskor öntsd le vele a galuskákat. 
A foszlós fahéjas csigák is kelt tésztából készülnek, és édes, vaníliás mázzal még finomabbak. Feltétlenül próbáld ki! 

Ezt is szeretjük