Foszlós csokis kiflik hagyományos recept szerint: zsírtól lesz igazán puha a tésztája
A foszlós csokis kiflik kelt tésztából készülnek, és gazdag, csokis tölteléket rejtenek.
A kelt tésztából készült, omlós csokis kifli belsejében sütésálló, sűrű töltelék bújik meg. A krémet érdemes előző nap bekeverni, hogy legyen ideje összeállni a hűtőben.
Csokis kiflik
Hozzávalók 16 darabhoz
A csokikrémhez
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg keményítő
- 5 dkg vaj
- 4.5 dl tej
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
A tésztához
- 60 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 tojás
A tetejére
- 1 tojás
- 1 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
A csokikrémet, ha lehet, még előző este állítsd össze. Egy kis lábosban keverd össze a kristálycukrot, a keményítőt, a kakaóport és a sót. Öntsd fel tejjel, majd az egészet tedd a tűzhelyre, és főzz belőle sűrű krémet. Vigyázz, könnyen leég! Amikor elérte a kívánt állagot, húzd le a tűzről, és keverd el benne a vajat. Várd meg, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl, majd tedd a hűtőbe felhasználásig.
A tésztához a tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet szitáld át, sózd meg, morzsold el a zsírral, add hozzá a tojást, végül az élesztős tejet. Alaposan dolgozd ki, és letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát oszd négyfelé. A darabokat egyenként nyújtsd ki kör alakúra, amelyeket vágj négy-négy egyforma cikkre. A cikkek szélesebbik felére halmozz egy-egy kis adag csokikrémet, és tekerd fel őket kifli alakúra. Helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, amelyet takarj le, és újra keleszd őket fél órát. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. A második pihentetési idő végén kend le a kiflik tetejét felvert tojással, szórd meg kristálycukorral, és told a sütőbe 15-20 percre, amíg szép színt kapnak.
A fantasztikus túrós-vajas pogácsa is kelt tésztából készülő, szuperpuha süti.
A legfinomabb túrós-vajas pogácsa receptje: egy tepsivel nem elég belőle
Ne gondold, hogy a pogácsakészítéshez órákig kell a konyhában álldogálnod, vannak könnyebb és gyorsabb receptek is, ez a túrós például ilyen.
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció