Foszlós csokis kiflik hagyományos recept szerint: zsírtól lesz igazán puha a tésztája

A foszlós csokis kiflik kelt tésztából készülnek, és gazdag, csokis tölteléket rejtenek.

Csokis kiflik
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kelt tésztából készült, omlós csokis kifli belsejében sütésálló, sűrű töltelék bújik meg. A krémet érdemes előző nap bekeverni, hogy legyen ideje összeállni a hűtőben.

Csokis kiflik

Hozzávalók 16 darabhoz

A csokikrémhez

  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg keményítő
  • 5 dkg vaj
  • 4.5 dl tej
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet

A tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás

A tetejére

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

A csokikrémet, ha lehet, még előző este állítsd össze. Egy kis lábosban keverd össze a kristálycukrot, a keményítőt, a kakaóport és a sót. Öntsd fel tejjel, majd az egészet tedd a tűzhelyre, és főzz belőle sűrű krémet. Vigyázz, könnyen leég! Amikor elérte a kívánt állagot, húzd le a tűzről, és keverd el benne a vajat. Várd meg, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl, majd tedd a hűtőbe felhasználásig.

A tésztához a tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet szitáld át, sózd meg, morzsold el a zsírral, add hozzá a tojást, végül az élesztős tejet. Alaposan dolgozd ki, és letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára. 

A megkelt tésztát oszd négyfelé. A darabokat egyenként nyújtsd ki kör alakúra, amelyeket vágj négy-négy egyforma cikkre. A cikkek szélesebbik felére halmozz egy-egy kis adag csokikrémet, és tekerd fel őket kifli alakúra. Helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, amelyet takarj le, és újra keleszd őket fél órát. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. A második pihentetési idő végén kend le a kiflik tetejét felvert tojással, szórd meg kristálycukorral, és told a sütőbe 15-20 percre, amíg szép színt kapnak.

A fantasztikus túrós-vajas pogácsa is kelt tésztából készülő, szuperpuha süti.

A legfinomabb túrós-vajas pogácsa receptje: egy tepsivel nem elég belőle

Ne gondold, hogy a pogácsakészítéshez órákig kell a konyhában álldogálnod, vannak könnyebb és gyorsabb receptek is, ez a túrós például ilyen.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük