Így készül az eredeti csirke tikka masala
A keleti ízeket nem lehet nem szeretni, végtelen változatosak, és egytől egyig ínycsiklandóak.
A gyömbér, a koriander, a római kömény és a kurkuma a legtöbb indiai ételben megtalálhatóak, ezek adják a jellegzetes ízeket, amiknek képtelenség ellenállni, és ezektől lesz ez a fogás is olyan, amiből mindenki kér majd repetát.
A tikka masala csirke az egész világon elterjedt fogás, ennélfogva kismillió receptet találhatsz, amik mind-mind máshogy készülnek - találd meg az ízlésednek leginkább megfelelő változatot!
Tikka masala csirke
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell, vagy csirkecombfilé
A páchoz:
- 4 dl joghurt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér
- 2 teáskanálnyi őrölt szerecsendió
- 5 csapott evőkanálnyi őrölt római kömény
- 5 csapott evőkanálnyi őrölt koriander
- 3 teáskanálnyi őrölt fahéj
- 1 csapott evőkanálnyi frissen őrölt bors
- 2-3 teáskanálnyi őrölt fekete kardamom
- ízlés szerint csípős paprikapor, vagy paprikakrém
A szószhoz:
- fél citrom
- 2 dl joghurt
- 4-5 nagyobb vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér
- 1 evőkanálnyi egész római kömény
- 1 csapott evőkanálnyi őrölt koriander
- 1 csapott evőkanálnyi őrölt kurkuma
- 5 gramm garam masala - nagyobb áruházakban, keleti fűszereket értékesítő boltokban megtalálható
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 3 dl paradicsomszósz
- ízlés szerint csípős paprikakrém
- olaj
Elkészítés ideje:
70 perc + a pácolás
Elkészítés menete:
A húst tisztítsd meg jó alaposan, és vágd egységes méretű darabokra, majd tedd egy tálba. A pác összetevőit keverd jó alaposan össze, a fokhagymát törd vagy reszeld a többiekhez, majd jó alaposan forgasd meg ebben a keverékben a húst, fóliázd le, és tedd egy éjszakára, de legalább öt-hat órára a hűtőbe. Miután ez az idő letelt, két választásod van, az egyik az, hogy külön megsütöd a húst és külön elkészíted a szószt, a másik, hogy elkészíted a szószt, és abban főzöd készre a húst.
Mindkét megoldás finom, érdemes mindkettőt kipróbálni. Ha megsütöd, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, tedd be grillrácson a húsokat, készíts alájuk egy tepsit, ami majd felfogja a szószt, és süsd 15-20 perc alatt készre a húsokat. A szószt pedig készítsd el ugyanúgy, ahogy az egyben főzésnél, itt jön a leírása.
A szószhoz készíts elő mindent, a hagymákat kockázd apróra, a citrom levét facsard ki egy tálkába, aztán kezdődhet a főzés. Egy mélyebb lábasban hevíts olajat, fonnyaszd meg benne a hagymát. Ha már szép üveges, add hozzá a gyömbért, majd egy perc múlva mehet hozzájuk a római kömény, aztán a koriander, kurkuma, garam masala is, keverd át jó alaposan, majd fél deci vízzel öntsd fel.
Add most hozzá a paradicsomokat, és készíts oda egy pohár - három deci - vizet, amit körülbelül negyed óra alatt apránként adagolj hozzá. Ha külön sütötted a húst, akkor csak kevergetned kell, ha pedig most adod hozzá, akkor már teheted is bele, keverd el jó alaposan, és főzd készre 20-25 perc alatt. A joghurtot csak a legvégén tedd bele, pár keverés után már le is veheted a tűzről.
Könnyed fogások csirkéből
A csirke mindenki kedvence, ezerféleképp készítheted, most a nyári, könnyed megoldásokat gyűjtöttük össze.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- olaj
- paprika
Omlós csirkefalatok fél óra alatt
- kókusz
- kókusztej
Így készíts otthon egészséges kókusztejet!
- csirke
- fokhagyma