Citromos, fahéjas birsalmalekvár régi családi recept szerint: tartósítószer nélkül készül
Birsalmából nagyon egyszerű lekvárt főzni, mert a benne található pektinnek köszönhetően gyorsan és könnyen besűrűsödik.

birsalmalekvar-receptje
Ez is érdekelhet

Azért dolgozom, hogy a Tiliána legyen a vendégek kedvenc szállodája (x)

10 ok, hogy miért Máltán tanulj angolul (x)

Jázmin felépülése az agysérüléséből (x)

Az orvos nem hitt a szemének (x)

beauty and style

A kék szín most nemcsak ruhában divatos: így készíts csodás szemsminket vele »

A legszebb kézitáskák árral, lelőhellyel: a 80-as évek kedvenc táskafazonja a legdivatosabb idén »

Zsírégető, immunerősítő ital, ha nem vagy oda a teákért: pörgeti az anyagcseréd, és feltölt C-vitaminnal »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

 A birsalma az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Mivel kemény és fanyar, nyersen nem nagyon fogyasztjuk, ám lekvárnak annál jobb. Sokszor hibás, egy részét el kell dobni, ezért inkább többet vegyél, a lekvárkészítéshez viszont nem kell meghámozni. Mivel a lekvár nem tartalmaz tartósítószert, felbontás után mindenképpen tartsd a hűtőben. 

Citromos, fahéjas birsalmalekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg birsalma
  • 70 dkg cukor
  • 3 dl víz
  • 1 db citrom
  • 1.5 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A birsalmát alaposan mosd meg, vágd ketté, magozd ki. A hibás részeket feltétlenül távolítsd el, majd szeleteld fel. Rakd egy nagyobb, vastag falú lábosba, facsard rá a citrom levét, szórd rá a cukrot, és kis lángon kezdd főzni. Amikor levet ereszt, ízesítsd fahéjjal, és öntsd fel a vízzel. Folyamatosan kavargasd, hogy ne égjen le. Ahogy sűrűsödik, egyre szorgalmasabban kell kevergetni. A megfelelő sűrűséget körülbelül 45 perc alatt éri el. Ha szeretnéd, botmixerrel még pépesítheted. 


Szedd a lekvárt kimosott, csírátlanított üvegekbe, és gondosan zárd le. Állítsd fejre öt percre, rakd párnák, plédek közé egy-két napra. Ha kihűlnek az üvegek, pakold a polcra. 
A birsalmakompót is tele van vitaminnal, zamatos, fűszeres, és még az emésztésnek is jót tesz. 

Ezt is szeretjük