Citromos, fahéjas birsalmalekvár régi családi recept szerint: tartósítószer nélkül készül

Birsalmából nagyon egyszerű lekvárt főzni, mert a benne található pektinnek köszönhetően gyorsan és könnyen besűrűsödik.

birsalmalekvar-receptje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

 A birsalma az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Mivel kemény és fanyar, nyersen nem nagyon fogyasztjuk, ám lekvárnak annál jobb. Sokszor hibás, egy részét el kell dobni, ezért inkább többet vegyél, a lekvárkészítéshez viszont nem kell meghámozni. Mivel a lekvár nem tartalmaz tartósítószert, felbontás után mindenképpen tartsd a hűtőben. 

Citromos, fahéjas birsalmalekvár

Hozzávalók

  • 2 kg birsalma
  • 70 dkg cukor
  • 3 dl víz
  • 1 db citrom
  • 1.5 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A birsalmát alaposan mosd meg, vágd ketté, magozd ki. A hibás részeket feltétlenül távolítsd el, majd szeleteld fel. Rakd egy nagyobb, vastag falú lábosba, facsard rá a citrom levét, szórd rá a cukrot, és kis lángon kezdd főzni. Amikor levet ereszt, ízesítsd fahéjjal, és öntsd fel a vízzel. Folyamatosan kavargasd, hogy ne égjen le. Ahogy sűrűsödik, egyre szorgalmasabban kell kevergetni. A megfelelő sűrűséget körülbelül 45 perc alatt éri el. Ha szeretnéd, botmixerrel még pépesítheted. 


Szedd a lekvárt kimosott, csírátlanított üvegekbe, és gondosan zárd le. Állítsd fejre öt percre, rakd párnák, plédek közé egy-két napra. Ha kihűlnek az üvegek, pakold a polcra. 
A birsalmakompót is tele van vitaminnal, zamatos, fűszeres, és még az emésztésnek is jót tesz. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük