Citromos, fahéjas birsalmalekvár régi családi recept szerint: tartósítószer nélkül készül
Birsalmából nagyon egyszerű lekvárt főzni, mert a benne található pektinnek köszönhetően gyorsan és könnyen besűrűsödik.
A birsalma az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Mivel kemény és fanyar, nyersen nem nagyon fogyasztjuk, ám lekvárnak annál jobb. Sokszor hibás, egy részét el kell dobni, ezért inkább többet vegyél, a lekvárkészítéshez viszont nem kell meghámozni. Mivel a lekvár nem tartalmaz tartósítószert, felbontás után mindenképpen tartsd a hűtőben.
Citromos, fahéjas birsalmalekvár
Hozzávalók
- 2 kg birsalma
- 70 dkg cukor
- 3 dl víz
- 1 db citrom
- 1.5 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A birsalmát alaposan mosd meg, vágd ketté, magozd ki. A hibás részeket feltétlenül távolítsd el, majd szeleteld fel. Rakd egy nagyobb, vastag falú lábosba, facsard rá a citrom levét, szórd rá a cukrot, és kis lángon kezdd főzni. Amikor levet ereszt, ízesítsd fahéjjal, és öntsd fel a vízzel. Folyamatosan kavargasd, hogy ne égjen le. Ahogy sűrűsödik, egyre szorgalmasabban kell kevergetni. A megfelelő sűrűséget körülbelül 45 perc alatt éri el. Ha szeretnéd, botmixerrel még pépesítheted.
Szedd a lekvárt kimosott, csírátlanított üvegekbe, és gondosan zárd le. Állítsd fejre öt percre, rakd párnák, plédek közé egy-két napra. Ha kihűlnek az üvegek, pakold a polcra.
A birsalmakompót is tele van vitaminnal, zamatos, fűszeres, és még az emésztésnek is jót tesz.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció