Ropogós házi kenyér burgonyapehellyel: ez a foszlós kelt tészta titka
A burgonyapelyhes kenyér otthon is összeállítható, ráadásul egyszerűen!
Ha szívesen sütsz otthon, próbáld ki ezt a puha burgonyapelyhes kenyeret is! A hagyományos recepttől eltérően ez a változat nem annyira körülményes, dagasztás és kelesztés után már sütheted is. A kenyérsütéskor különösen fontos, hogy a sütő megfelelően párás legyen, ezt úgy biztosíthatod, ha egy tálkában vizet teszel bele.
Burgonyapelyhes kenyér
Hozzávalók 4 személyre
- 55 dkg kenyérliszt
- 5 dkg burgonyapehely
- 4 dkg puha vaj
- 3 dkg élesztő
- 2 dl víz
- 2 dl tej
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot és az élesztőt, és futtasd fel. Közben a lisztet szitáld át, és morzsold el a szoba-hőmérsékletű vajjal. Add hozzá a sót, a langyos vizet, a burgonyapelyhet és a felfuttatott élesztőt. Jól dolgozd ki, majd letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.
Amikor megnőtt, lisztezett deszkán gyúrd át, és tedd egy kelesztőkosárba vagy kenyérformába. Újra takard le, és keleszd további fél-egy órát: minél tovább pihen, annál szebb lesz a tészta. Amikor másodszor is megkelt, borítsd sütőpapírral kibélelt tepsire. A tetejét pár helyen vágd be.
A sütőt most kapcsold be 190 fokra. Amikor bemelegedett, spricceld le a tésztát vízzel. Egy tálkába önts két deci vizet, ezt tedd a sütő aljára, majd told be a kenyeret is 50 percre.
Különleges kenyeret készítenél? Süsd össze sajttal és hagymával!
Sajtos-hagymás kenyér egyszerűen: ilyen finomat még nem ettél
A finom házi kenyér tésztáját pofonegyszerű összeállítani, teljesen kezdők is sikerrel elkészíthetik a pékárut.
ElolvasomKép: Cavan Images / Getty Images
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció