Palacsinta szaftos bolognai szósszal töltve: két kedvenc egy fogásban
Nem csak édesen működik a palacsinta: bolognai szósszal töltve teljes értékű, laktató fogás válhat belőle.
Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a palacsintát és a bolognai spagettit - miért ne olvaszthatnád akkor össze a két kedvencet egyetlen fogássá? A palacsinta tésztájába mindenképpen tegyél jó sok vizet is - szénsavas a legjobb, de végszükség esetén a sima csapvíz is megteszi -, mert így sokkal könnyebben kezelhető lesz. A masszát kikeverés után érdemes egy fél órát pihentetni, hogy a lisztszemcsék megduzzadjanak.
Bolognai palacsinta
Hozzávalók
A palacsintához
- 25 dkg liszt
- 3 dl szénsavas víz
- 2 dl tej
- 1 tojás
- olaj a sütéshez
A bolognai raguhoz
- 40 dkg darált sertéshús
- 15 dkg paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- só
- bors
- olaj
- reszelt parmezán a tetejére
Elkészítés:
A palacsintához a lisztet keverd ki a tojással, a tej és a víz felével, majd fokozatosan adagold bele a folyadékok másik felét addig, amíg híg tejbegrízre emlékeztető állagot kapsz. Fedd le a tálat, és pihentesd fél órát.
Közben készítsd elő a ragut. A vöröshagymát vágd apróra, és olajon fonnyaszd meg. Ha már puha, nyomd bele a fokhagymagerezdeket, együtt pirítsd egy-két percig, majd add hozzá a húst. Sózd, borsozd, és kevergetve süsd fehéredésig. Kanalazd hozzá a paradicsompürét, szórd meg cukorral, bazsalikommal, oregánóval és kakukkfűvel. Kis lángon, időnként megkevergetve, fedő alatt főzd össze az ízeket fél óra alatt. Ha szükséges, néha öntsd fel egy kevés vízzel.
Közben a palacsintákat a szokott módon süsd ki. Ha minden elkészült, töltsd meg raguval a palacsintákat, és csavard fel őket. A tetejükre is kanalazhatsz a szószos darált húsból, és még finomabb, ha minden darabot megszórsz reszelt parmezánnal.
Húsmentes változatban is készíthetsz tartalmas, sós palacsintát - cukkinivel és ricottával töltve mindenki megnyalja a tíz ujját utána.
- palacsinta
- parmezán
- bolognai szósz
- húsételek
- bolognais palacsintatekercs
- darált hús
- paradicsompüré
- Recept
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció