Gazdag és fűszeres bakonyi betyárgulyás: szalonnás alappal készül a sűrű leves

A bakonyi betyárgulyás különlegessége a szalonnás alap, a belefőzött gomba és a gazdag fűszerezés.

bakonyi betyárgulyas
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bakonyi betyárgulyásból kihagyhatatlan a szalonna és a gomba. A sűrű, laktató fogás sokféle zöldfűszerrel dobható fel, jól megy hozzá például a zsálya és a kakukkfű is. Annyira kiadós, hogy inkább számít főfogásnak, mint levesnek.

Bakonyi betyárgulyás

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg sertéslapocka
  • 30 dkg erdei gomba
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 3 szál friss kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított)
  • 2 zsályalevél (vagy 1 teáskanál őrölt)
  • 2 babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 liter alaplé
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A szalonna zsírját olvaszd ki. A pörcöket halászd ki belőle, tedd félre, a visszamaradt zsíron pedig párold üvegesre a felaprított hagymát. Közben a húst szeleteld fel. Amikor a hagyma már puha, tedd rá a húskockákat, és nagyobb lángon süsd őket fehéredésig. Szórd meg pirospaprikával, öntsd fel alaplével, sózd, borsozd, szórd meg zsályával, kakukkfűvel, és add hozzá a babérlevelet. Forrald fel, majd vedd a lángot kicsire, és így rotyogtasd nagyjából 45 percig. Ekkor add hozzá a felkarikázott gombát és felkarikázott kolbászt is, és főzd további húsz percet, amíg minden teljesen megpuhul. A tejfölt keverd el a liszttel, adj hozzá egy evőkanállal a főzőléből, és ezzel sűrítsd be az utolsó percekben a levest. Forralj rajta még egyet, és tedd bele vissza a szalonnát.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük