Bakonyi betyárgombóc tejszínes, gombás szaftban: füstölt szalonnás alappal készül
Ez a füstös, gombás bakonyi betyárgombóc mindenkinek ízleni fog, aki szereti a karakteres, magyarosabb ízvilágot.
A krémes bakonyi betyárgombóc lelke a füstölt szalonnás alap és a fűszeres húsgombócok. Egyszerű, házias fogás, ami után mindenki elégedetten fog felállni az asztaltól. Köretnek jól megy hozzá a krumpli és a párolt káposzta is.
Bakonyi betyárgombóc
Hozzávalók
A húsgombócokhoz:
- 50 dkg darált hús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis hagyma
- 1 tojás
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál pirospaprika
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
A mártáshoz:
- 25 dkg gomba
- 15 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg tejföl
- 2 teáskanál liszt
- 1 hagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 teáskanál pirospaprika
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
A húsgombócokhoz a darált húst keverd el a reszelt hagymával és fokhagymával, a tojással, egy evőkanál zsemlemorzsával. Sózd, borsozd, add hozzá a pirospaprikát és az apróra vágott petrezselymet. Gyúrd alaposan össze, és tedd félre fél órára, hogy az ízei összeérjenek.
Közben kezdd el összeállítani a mártást. Egy magas falú serpenyőben olvaszd ki a felkockázott szalonna zsírját. Ha megsült, a pörcöket szedd ki, a visszamaradt zsírra pedig dobd rá a hagymát. Párold üvegesre, majd jöhet rá a felszeletelt paprika, paradicsom és gomba. Szórd meg sóval, borssal és pirospaprikával, és párold addig, amíg összeesik. A húsból formázz gombócokat, és add a gombához. Ha szükséges, önts még rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, és lefedve, negyedóra alatt főzd puhára.
Amikor a gombócok megfőttek, szedd ki őket a szaftból. A tejfölből és a lisztből készíts habarást, ezzel sűrítsd be a mártást. Szórd meg aprított petrezselyemmel, majd tedd vissza bele a gombócokat és a kisült szalonnát is.
Ha van kedved valami igazán házias köretet készíteni mellé, a lengyel krumpligombócok tökéletesek lesznek.
Lengyel krumpligombóc pár hozzávalóból: szószos feltétek mellé kötelező
Ez az álompuha krumpligombóc egyszerű hozzávalókból készül, és sokoldalúan felhasználható: szószos ételeket és ünnepi fogásokat is feldobhatsz vele.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció