Bakonyi betyárgombóc tejszínes, gombás szaftban: füstölt szalonnás alappal készül

Ez a füstös, gombás bakonyi betyárgombóc mindenkinek ízleni fog, aki szereti a karakteres, magyarosabb ízvilágot.

Bakonyi betyárgombóc
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A krémes bakonyi betyárgombóc lelke a füstölt szalonnás alap és a fűszeres húsgombócok. Egyszerű, házias fogás, ami után mindenki elégedetten fog felállni az asztaltól. Köretnek jól megy hozzá a krumpli és a párolt káposzta is.

Bakonyi betyárgombóc

Hozzávalók

A húsgombócokhoz:

  • 50 dkg darált hús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis hagyma
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • bors

A mártáshoz:

  • 25 dkg gomba
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg tejföl
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 hagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A húsgombócokhoz a darált húst keverd el a reszelt hagymával és fokhagymával, a tojással, egy evőkanál zsemlemorzsával. Sózd, borsozd, add hozzá a pirospaprikát és az apróra vágott petrezselymet. Gyúrd alaposan össze, és tedd félre fél órára, hogy az ízei összeérjenek.

 

Közben kezdd el összeállítani a mártást. Egy magas falú serpenyőben olvaszd ki a felkockázott szalonna zsírját. Ha megsült, a pörcöket szedd ki, a visszamaradt zsírra pedig dobd rá a hagymát. Párold üvegesre, majd jöhet rá a felszeletelt paprika, paradicsom és gomba. Szórd meg sóval, borssal és pirospaprikával, és párold addig, amíg összeesik. A húsból formázz gombócokat, és add a gombához. Ha szükséges, önts még rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, és lefedve, negyedóra alatt főzd puhára.

 

Amikor a gombócok megfőttek, szedd ki őket a szaftból. A tejfölből és a lisztből készíts habarást, ezzel sűrítsd be a mártást. Szórd meg aprított petrezselyemmel, majd tedd vissza bele a gombócokat és a kisült szalonnát is.

Ha van kedved valami igazán házias köretet készíteni mellé, a lengyel krumpligombócok tökéletesek lesznek.

Lengyel krumpligombóc pár hozzávalóból: szószos feltétek mellé kötelező

Ez az álompuha krumpligombóc egyszerű hozzávalókból készül, és sokoldalúan felhasználható: szószos ételeket és ünnepi fogásokat is feldobhatsz vele.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük