Bakonyi betyárgombóc tejszínes, gombás szaftban: füstölt szalonnás alappal készül
Ez a füstös, gombás bakonyi betyárgombóc mindenkinek ízleni fog, aki szereti a karakteres, magyarosabb ízvilágot.
A krémes bakonyi betyárgombóc lelke a füstölt szalonnás alap és a fűszeres húsgombócok. Egyszerű, házias fogás, ami után mindenki elégedetten fog felállni az asztaltól. Köretnek jól megy hozzá a krumpli és a párolt káposzta is.
Bakonyi betyárgombóc
Hozzávalók
A húsgombócokhoz:
- 50 dkg darált hús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis hagyma
- 1 tojás
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál pirospaprika
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
A mártáshoz:
- 25 dkg gomba
- 15 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg tejföl
- 2 teáskanál liszt
- 1 hagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 teáskanál pirospaprika
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
A húsgombócokhoz a darált húst keverd el a reszelt hagymával és fokhagymával, a tojással, egy evőkanál zsemlemorzsával. Sózd, borsozd, add hozzá a pirospaprikát és az apróra vágott petrezselymet. Gyúrd alaposan össze, és tedd félre fél órára, hogy az ízei összeérjenek.
Közben kezdd el összeállítani a mártást. Egy magas falú serpenyőben olvaszd ki a felkockázott szalonna zsírját. Ha megsült, a pörcöket szedd ki, a visszamaradt zsírra pedig dobd rá a hagymát. Párold üvegesre, majd jöhet rá a felszeletelt paprika, paradicsom és gomba. Szórd meg sóval, borssal és pirospaprikával, és párold addig, amíg összeesik. A húsból formázz gombócokat, és add a gombához. Ha szükséges, önts még rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, és lefedve, negyedóra alatt főzd puhára.
Amikor a gombócok megfőttek, szedd ki őket a szaftból. A tejfölből és a lisztből készíts habarást, ezzel sűrítsd be a mártást. Szórd meg aprított petrezselyemmel, majd tedd vissza bele a gombócokat és a kisült szalonnát is.
Ha van kedved valami igazán házias köretet készíteni mellé, a lengyel krumpligombócok tökéletesek lesznek.
Lengyel krumpligombóc pár hozzávalóból: szószos feltétek mellé kötelező
Ez az álompuha krumpligombóc egyszerű hozzávalókból készül, és sokoldalúan felhasználható: szószos ételeket és ünnepi fogásokat is feldobhatsz vele.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció