Bakonyi betyárgombóc tejszínes, gombás szaftban: füstölt szalonnás alappal készül

Ez a füstös, gombás bakonyi betyárgombóc mindenkinek ízleni fog, aki szereti a karakteres, magyarosabb ízvilágot.

betyargomboc

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A krémes bakonyi betyárgombóc lelke a füstölt szalonnás alap és a fűszeres húsgombócok. Egyszerű, házias fogás, ami után mindenki elégedetten fog felállni az asztaltól. Köretnek jól megy hozzá a krumpli és a párolt káposzta is.

Bakonyi betyárgombóc

Hozzávalók

A húsgombócokhoz:

  • 50 dkg darált hús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis hagyma
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • bors

A mártáshoz:

  • 25 dkg gomba
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg tejföl
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 hagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A húsgombócokhoz a darált húst keverd el a reszelt hagymával és fokhagymával, a tojással, egy evőkanál zsemlemorzsával. Sózd, borsozd, add hozzá a pirospaprikát és az apróra vágott petrezselymet. Gyúrd alaposan össze, és tedd félre fél órára, hogy az ízei összeérjenek.

 

Közben kezdd el összeállítani a mártást. Egy magas falú serpenyőben olvaszd ki a felkockázott szalonna zsírját. Ha megsült, a pörcöket szedd ki, a visszamaradt zsírra pedig dobd rá a hagymát. Párold üvegesre, majd jöhet rá a felszeletelt paprika, paradicsom és gomba. Szórd meg sóval, borssal és pirospaprikával, és párold addig, amíg összeesik. A húsból formázz gombócokat, és add a gombához. Ha szükséges, önts még rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, és lefedve, negyedóra alatt főzd puhára.

 

Amikor a gombócok megfőttek, szedd ki őket a szaftból. A tejfölből és a lisztből készíts habarást, ezzel sűrítsd be a mártást. Szórd meg aprított petrezselyemmel, majd tedd vissza bele a gombócokat és a kisült szalonnát is.

Ha van kedved valami igazán házias köretet készíteni mellé, a lengyel krumpligombócok tökéletesek lesznek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük