Gőzölgő bableves gazdagon
A hideg őszi időben igazán jólesik egy adag forró bableves, tele mindenféle finomsággal.
Szinte nincs is olyan férfi, akit ne lehetne meghódítani egy nagy tányér ízletes bablevessel. Mellé valami könnyű második fogás is elég. Ha marad a levesből, a fagyasztóba is beteheted. Csipetkével még laktatóbb.
Bableves
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg füstölt hús
- 20 dkg szárazbab
- 2 szál sárgarépa
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- petrezselyemgyökér
- pirospaprika
- só
- bors
Elkészítés:
A babot többször mosd meg, és még a főzés előtti napon áztasd vízbe, így gyorsabban megpuhul majd. Másnap a zöldségeket pucold meg, a répát vágd ketté hosszában. A füstölt húst kockázd fel, és tedd fel főni. Ha már félig puha, add hozzá a vöröshagymát, a babot, a répákat, és fűszerezd ízlés szerint. Szükség esetén önts még hozzá vizet. Fontos, hogy mindent ellepjen. Főzd körülbelül két óráig.
Ha a hús és a bab is megpuhul, forrósítsd meg az olajat, rakd bele a lisztet, és kevergetve pirítsd meg. Ha már van egy kis színe, nyomd bele a fokhagymát. Amikor a rántás világosbarna, húzd le a lángról, szórj rá egy kis pirospaprikát, és öntsd fel hideg vízzel. Majd add a leveshez, kevergesd egy kicsit, és hagyd még pár percig főni. Tálaláskor tejfölt is kínálhatsz hozzá.
