Pihe-puha amerikai fánkkarikák: színes, roppanós cukormáz borítja őket
Te is megsütheted otthon a belül foszlós, kívül roppanós cukormázzal borított fánkkarikákat.

amerikai fank
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A készen kapható foszlós, cukormázas fánkkarika egyszerűen abbahagyhatatlan. Egy gond van csak vele: minél finomabb, annál többe kerül. Otthon azonban te magad is készíthetsz hasonlót a bolti ár töredékéért, ráadásul amit te sütsz, abban biztos, hogy nem lesznek ismeretlen összetevők.

Amerikai cukormázas fánkkarikák

Hozzávalók 12 darabhoz

A tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 csipet
  • bő olaj a sütéshez

A mázhoz

  • 30 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 0.5 citrom leve
  • pár csepp ételfesték
  • színes cukrok a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

Egy deci tejet langyosíts meg, adj hozzá egy teáskanálnyi cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. A lisztet szitáld át, keverd el a megmaradt tejjel és cukorral, a tojással és a sóval, öntsd bele az élesztős tejet, jól dolgozd ki, majd csorgasd hozzá az olvasztott vajat, azzal is gyúrd össze, és letakarva meleg helyen keleszd egy órát. Ha kétszeresére nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd ki, pohárral vagy kiszúróval szaggasd ki, és egy kisebb formával szúrd ki a közepüket is. Újra takard le, és pihentesd húsz percig. Egy serpenyőben hevíts bő olajat, helyezd bele a fánkkarikákat, és közepes lángon - vigyázz, az olaj elég meleg legyen, de ne túl forró - néhány perc alatt süsd őket pirosra. Ha készen vannak, szűrőlapáttal szedd ki, és papírtörlőn szárítsd meg őket.

A cukormáz hozzávalóit gőz fölött olvaszd össze, mártsd bele a fánkokat, és várd meg, amíg megdermed rajtuk. Ha szeretnéd, színes cukrokkal is díszítheted.
 

Kelesztés nélkül is süthetsz fánkot: a klasszikus csöröge tésztájába sütőpor és joghurt kerül, és egyszerűen abbahagyhatatlan.

Ezt is szeretjük