Fűszeres csirke egészben, vele sült almás, krumplis körettel: a hús bőre fényes, ropogós
A sült csirke az az étel, ami mindig beválik, gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik. Főleg, ha kellemesen fűszeres, jó ropogós a külseje, és omlós a belseje.

almaval-krumplival-sult-csirke
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészben sült csirkével nem kell sokat pepecselni, és nehéz elrontani. A végtelenségig lehet variálni a fűszereket is, rozmaringgal mindig nyerő. A körettel sem kell külön babrálni, a hús mellé rakj almát és krumplit. Csodás lesz, ahogy átveszik a fűszerek ízét, és attól sem kell tartanod, hogy a hús kiszárad a sütőben. Az ínycsiklandó fogás nagy előnye még, hogy nincs utána sok mosogatnivaló.

Almával, körtével sült csirke

Hozzávalók:

  • 1 db csirke (egész, tisztított)
  • 60 dkg krumpli
  • 10 dkg vaj
  • 4 ág rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db alma
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.5 db citrom
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A lehetőleg háztáji csirkét alaposan mosd meg, és törölgesd át, hogy kellőképp száraz legyen. Ezután olvaszd meg a vajat, majd jól kend be vele a csirke belsejét és külsejét. Figyelj, hogy még a bőre alá is jusson. Egyenletesen hintsd meg sóval és borssal. A vöröshagymát vágd fel négy részre, majd tedd a csirke belsejébe a fél citrommal és a rozmaringágakkal együtt. A krumplit hámozd meg, és az almával együtt szeleteld fel.

 

Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Kenj ki egy nagyobb méretű tepsit zsírral, majd helyezd el benne a csirkét, rakd mellé a krumplit, az almákat és a kakukkfüvet. A köretet sózd, borsozd meg, a fokhagymagerezdeket vágd ketté, és tedd a krumplik közé. Önts az egész alá körülbelül egy deci vizet, fóliával takard le, majd közel egy-másfél óra alatt süsd puhára. Nagyon fontos, hogy néha meglocsold, és félidőnél fordítsd meg. Ha már elég puha, könnyen beleszalad egy hegyes kés, vedd le róla a fóliát, és süsd, amíg szép piros nem lesz a bőre. Vedd ki a sütőből, majd pihentesd öt-tíz percig, és locsolj rá egy kis szaftot. 
A ropogós, omlós májjal töltött csirkecomb is fenséges ebéd lehet. 

Ezt is szeretjük