Most tedd el az ajvárt: szerb recept, aminél nem találsz jobbat
Az ajvár sültek, saláták, pirítósok kedvenc kísérője. Ha kipróbálod, sohasem kívánsz majd mást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ajvár valójában padlizsános paprikakrém, amely friss idényzöldségekből készítve a legfinomabb, mert így üvegbe zárva télen is megőrzi zamatát. Sokféle ízzel és fűszerrel variálhatod, de akkor az igazi, ha többféle paprikát teszel bele. Ezt a mennyei szószt paleósok is fogyaszthatják.

Ajvár

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 kg padlizsán
  • 1 erős paprika
  • 2 kápia paprika
  • 1 kg tv paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl olívaolaj
  • 1 csipet só
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Elsőként dolgozd fel a zöldségeket a sütéshez. A paprika szárát vágd le, csumázd ki, a padlizsánokat pedig vágd félbe. A sütőt melegítsd elő 200 fokon, olajozd be a tepsit, rakd rá a zöldségeket. Készítheted grillrácson is, ebben az esetben is süsd 50 percig, amíg a paprika héja meg nem kormozódik, a padlizsán húsa pedig szépen meg nem barnul.

Amikor kész, vedd ki a tepsit a sütőből, a padlizsánok belsejét fakanállal kanalazd bele egy tálba, és helyezd mellé a paprikák fonnyadt, kormos héját. A fokhagymákat hámozd meg, és reszeld a zöldségekhez. Sózd és borsozd, végül csorgass hozzá egy kis olívaolajat. Botmixerrel csinálj belőle pépes masszát, melyet tölts üvegekbe. A tetejükre szintén kerüljön pár csepp olíva, aztán azonnal zárd le őket. Miután kihűltek, felkerülhetnek a kamrapolcra.

Ezt is szeretjük