A tökéletes sült oldalas elkészítése

A sült oldalas nem éppen könnyű étel, de az íze mindent megér. Nem árt, ha ismersz néhány titkot, hogyan is kell megsütni, hogy omlós legyen.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az oldalas a sertés egyik legjobban felhasználható része. Készítheted sütve, főve, lehet belőle egy kiadós pörkölt a hétvégi ebédhez, de csinálhatsz belőle tokányt is. 

16 fortély a tökéletes húshoz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A következő receptekből olyan sütési fogásokra tehetsz szert, melyekkel elkészítheted a tökéletes húst.

Sült oldalas

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésoldalas
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsír

Az oldalast csíkozd fel a csontjaira merőlegesen. Mosd meg, hogy a csontból származó szilánkok lejöjjenek róla, és töröld szárazra. Sózd be ízlésed szerint. Egy serpenyőbe tedd bele, és engedd fel pici vízzel. Az apróra vágott vöröshagymát szórd rá. Attól függően, hogy mennyire zsíros a hús, tegyél bele olajat is. Rakj fedőt a tetejére, és kezdd el párolni a húst. Ha villával óvatosan megszúrod, és már úgy érzed, hogy könnyen belemegy, akkor jó.

Vedd le a fedőt, öntsd le róla a vizet, és hagyd lecsöpögni. Most kezdheted sütni. Egészen forróra hevített olajba tedd bele, de ne sokba, mert az oldalas lényege pont az, hogy a saját zsírja sül ki belőle. Mindkét oldalát süsd pirosra, majd szedd ki. Ha krumplipürével tálalod, akkor a húst meglocsolhatod a kisült zsírjával. Ha viszont a kenyér mellett döntesz, akkor hagyd megdermedni a zsírt, és tunkold bele.

Oldalas barbecue-hoz

Hozzávalók:

  • 1,5 kg oldalas
  • 50 dl ketchup
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 kanál barnacukor
  • 2 kanál olaj
  • 2 kanál Worcestershire-szósz
  • 1 dl sör
  • 1 vöröshagyma
  • 1 kanál mustár
  • fél kanál sima ecet
  • chilipor
  • bors

Ha ezt a - vagy hasonló, grillsütőn készülő - receptet készíted, akkor a hentesnél úgy kérd az oldalast, hogy azon csak a sovány része és a csont maradjon. Darabold fel, és mosd meg, hogy az esetleges csontszilánkok lejöjjenek róla. A húst tedd vízbe, majd szórd meg borssal. Kezdd el főzni. Akkor jó, ha a hús már majdnem leválik a csontról. Ha kész, vedd ki, és hagyd lecsöpögni.

Aprítsd fel a vöröshagymát, törd át a fokhagymát, majd olajon picit pirítsd meg őket. Tedd bele a barnacukrot, és mikor elolvadt, öntsd rá a fél liter ketchupot, az olajat, a Worcestershire-szószt, a sört, a mustárt, valamint az ecetet. Attól függően, hogy mennyire szeretnéd csípősre, szórj bele chiliport. Körülbelül egy órán keresztül főzd. Ha kész, akkor mártogasd a húst a szószba, és süsd meg grillen.

Sörben sült oldalas

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl sör
  • 2-3 szegfűszeg
  • 1 citrom

A húst vágd le merőlegesen a csontokról, majd mosd meg. Darabold fel, és sózd be ízlésed szerint. A vajat hevítsd fel, de vigyázz, nehogy megégjen. Tedd bele a húst, és picit piríts mindkét oldalán. Öntsd rá a sört. Általában a sör kihozza a húsok ízvilágát, és omlósabbá is teszi azokat, ezért a háziasszonyok előszeretettel használják. Reszelj rá némi citromhéjat, és szórd rá a szegfűszeget is. Tegyél fedőt a serpenyő tetejére, és párold félpuhára a húst. Végül vedd le a fedőt, és a saját kisült zsírjában süsd pirosra.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Pikáns sült oldalas

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 1 kg krumpli
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál mustármag
  • kakukkfű
  • bors

A húst egészen a csontok mellett haladva darabold fel, majd alaposan mosd meg. A mézet, a mustárt, a balzsamecetet, a fehérbort, a szójaszószt, valamint ízlés szerint a kakukkfüvet, a sót és a borsot keverd össze. Tedd bele egy légmentes dobozba, és forgasd bele az oldalas darabjait. Legalább egy napra tedd hűtőbe, hogy a hús jól bepácolódjon.

Egy tűzálló tálat olajazz ki, és az alaposan megmosott, héjas krumplit tedd bele. Szórd meg a zúzott fokhagymával, az apróra vágott vöröshagymával, és sózd meg. Körülbelül 45 percig süsd. Ekkor vedd ki a sütőből, és helyezd a tetejére az oldalas darabjait. Tedd vissza, és 10-12 percenként locsold a saját páclevével, hogy ne száradjon ki, és nehogy a méz miatt megégjen a teteje. Ha megpirult, és a csontokat könnyedén ki tudod szedni belőle, akkor vedd ki, és tálald.

OLVASD EL EZT IS!

toltott hus lead
  • csirkemell
  • húsételek

4 omlós töltött hús

Ezt is szeretjük