A tökéletes húsleves receptje
Így készítsd el lépésről lépésre!
A forrón gőzölgő húsleves nélkül talán nincs is igazi vasárnapi ebéd. Készítsd te is tökéletesre!

Dia

	A hús kiválasztása	Az első és legfontosabb feladat, ha húslevest akarsz készíteni, a hús kiválasztása. A teljesen hétköznapi megoldásoktól egészen a különlegesebb alkatrészekig rengeteg lehetőséged van, a csontosabb-zsírosabb darabokból készül a legfinomabb leves, emellett a legjobb húslevesek jellemzően ugyanazon állat több különböző részéből készülnek.

A hús kiválasztása

Az első és legfontosabb feladat, ha húslevest akarsz készíteni, a hús kiválasztása. A teljesen hétköznapi megoldásoktól egészen a különlegesebb alkatrészekig rengeteg lehetőséged van, a csontosabb-zsírosabb darabokból készül a legfinomabb leves, emellett a legjobb húslevesek jellemzően ugyanazon állat több különböző részéből készülnek.

Dia

	Zöldségek	Ahogyan a húsnál, úgy a zöldségeknél is bőven van választási lehetőséged - persze répa, hagyma, zeller nélkül nem érdemes nekivágni - , a lényeg az, hogy lehetőleg friss, ízletes darabokat válogass: piacról, ne pedig a hipermarketek előrecsomagolt, jellemzően íztelen zöldségeiből főzz!

Zöldségek

Ahogyan a húsnál, úgy a zöldségeknél is bőven van választási lehetőséged - persze répa, hagyma, zeller nélkül nem érdemes nekivágni - , a lényeg az, hogy lehetőleg friss, ízletes darabokat válogass: piacról, ne pedig a hipermarketek előrecsomagolt, jellemzően íztelen zöldségeiből főzz!

Dia

	Fűszerek	A jó húsleves zamatát elsősorban a hús és a zöldségek adják, így a fűszerezést már nem kell túlvariálnod, egyszerűen csak só és némi egész bors kell bele, más nem nagyon - persze ez is az ahány ház, annyi szokás elv mentén változik -, a mesterséges ízfokozókat azonban mindenképp ki kell hagynod az igazán jó levesből.

Fűszerek

A jó húsleves zamatát elsősorban a hús és a zöldségek adják, így a fűszerezést már nem kell túlvariálnod, egyszerűen csak só és némi egész bors kell bele, más nem nagyon - persze ez is az ahány ház, annyi szokás elv mentén változik -, a mesterséges ízfokozókat azonban mindenképp ki kell hagynod az igazán jó levesből.

Dia

	Zöldségek tisztítása és darabolása	Ha van egy jó krumplihámozó eszközöd, akkor a zöldségek tisztítása gyerekjáték, pik-pakk lehúzhatod a répa, fehérrépa, zeller külső rétegét, aztán jöhet a több generációs dilemma, hogy vajon a karika, a hasáb, netán a kockaforma hozza-e ki a zöldségből a legjobbat, de ez inkább látvány szempontjából érdekes.

Zöldségek tisztítása és darabolása

Ha van egy jó krumplihámozó eszközöd, akkor a zöldségek tisztítása gyerekjáték, pik-pakk lehúzhatod a répa, fehérrépa, zeller külső rétegét, aztán jöhet a több generációs dilemma, hogy vajon a karika, a hasáb, netán a kockaforma hozza-e ki a zöldségből a legjobbat, de ez inkább látvány szempontjából érdekes.

Dia

	Levesbetétek	A hazai konyha erősen levesorientált, valószínűleg ennek köszönhető, hogy temérdek különböző levesbetét merül fel lehetőségként egy-egy leves készítésekor, a legalapvetőbb tésztás megoldásokon túl a finom, fűszeres máj- és grízgaluskán át a maceszgombócig vagy akár a palacsintából készült metéltig.

Levesbetétek

A hazai konyha erősen levesorientált, valószínűleg ennek köszönhető, hogy temérdek különböző levesbetét merül fel lehetőségként egy-egy leves készítésekor, a legalapvetőbb tésztás megoldásokon túl a finom, fűszeres máj- és grízgaluskán át a maceszgombócig vagy akár a palacsintából készült metéltig.

Dia

	A tészta	Az, hogy a kész ételtől külön főzöd, avagy benne készíted el, szintén egyéni ízlés kérdése, a külön főzött verzió nagy előnye azonban, hogy, ha későbbre marad a levesből, akkor nem ázik szét benne, hanem bármikor külön bele lehet tenni, vagy esetleg frissen új adagot főzni.

A tészta

Az, hogy a kész ételtől külön főzöd, avagy benne készíted el, szintén egyéni ízlés kérdése, a külön főzött verzió nagy előnye azonban, hogy, ha későbbre marad a levesből, akkor nem ázik szét benne, hanem bármikor külön bele lehet tenni, vagy esetleg frissen új adagot főzni.

Dia

	A kész leves	Körülbelül három órányi lassú főzés után - ha marhából készítetted - elkészül az ellenállhatatlan leves, amit hangulatodnak megfelelően vagy átszűrsz egy másik tálba, vagy nem, és utána már tálalhatod is, forrón, gőzölögve, frissen. Vagy el is teheted, másnapra még jobban összeérnek az ízek, és talán - ha lehet - még egy kicsivel finomabb lesz.

A kész leves

Körülbelül három órányi lassú főzés után - ha marhából készítetted - elkészül az ellenállhatatlan leves, amit hangulatodnak megfelelően vagy átszűrsz egy másik tálba, vagy nem, és utána már tálalhatod is, forrón, gőzölögve, frissen. Vagy el is teheted, másnapra még jobban összeérnek az ízek, és talán - ha lehet - még egy kicsivel finomabb lesz.

Blog.hu ajánló
Fotó: