A tökéletes fasírt receptje
Így készítsd lépésről lépésre!
A fasírtot mindenki szereti, nem árt, ha van hozzá egy jó recepted és néhány tipped.

Dia

	A hús	A fasírt eredetileg sertéshúsból készült, a legalkalmasabb a darált lapocka vagy comb. Ne kockáztass a bolti, előrecsomagolt, ki tudja, miből összetákolt darált hússal, inkább menj a henteshez, válaszd ki a neked tetsző húsdarabot, daráltasd le, és abból süss fasírtot.

A hús

A fasírt eredetileg sertéshúsból készült, a legalkalmasabb a darált lapocka vagy comb. Ne kockáztass a bolti, előrecsomagolt, ki tudja, miből összetákolt darált hússal, inkább menj a henteshez, válaszd ki a neked tetsző húsdarabot, daráltasd le, és abból süss fasírtot.

Dia

	Tejbe áztatott szikkadt zsemle	A fasírt tipikus összetevője, amitől olyan lesz a kész étel állaga, amilyennek szereted. Egy-két nappal a készítés előtt már kirakhatod a kiszemelt zsömlét vagy zsömléket, hogy tényleg jó szikkadtak legyenek, majd mielőtt készíted, áztasd őket tejbe, vagy fele-fele arányban tejes vízbe.

Tejbe áztatott szikkadt zsemle

A fasírt tipikus összetevője, amitől olyan lesz a kész étel állaga, amilyennek szereted. Egy-két nappal a készítés előtt már kirakhatod a kiszemelt zsömlét vagy zsömléket, hogy tényleg jó szikkadtak legyenek, majd mielőtt készíted, áztasd őket tejbe, vagy fele-fele arányban tejes vízbe.

Dia

	A hagyma	Az egyértelmű, hogy a hagymát fel kell kockáznod, de hogy igazán zamatos legyen a végeredmény, érdemes megpirítanod nagyon vékony olajon, és úgy a húshoz adnod, így lesz igazán finom.

A hagyma

Az egyértelmű, hogy a hagymát fel kell kockáznod, de hogy igazán zamatos legyen a végeredmény, érdemes megpirítanod nagyon vékony olajon, és úgy a húshoz adnod, így lesz igazán finom.

Dia

	Fűszerek	Nem kell agyonfűszerezni a húspogácsákat, de a sót, frissen őrölt borsot, édesnemes pirospaprikát, apróra vágott petrezselymet, némi fokhagymát és egy csipet őrölt köményt bűn lenne kihagyni belőlük. Ezeken kívül még keverhetsz bele egy kis csípős ízt is, ha szereted.

Fűszerek

Nem kell agyonfűszerezni a húspogácsákat, de a sót, frissen őrölt borsot, édesnemes pirospaprikát, apróra vágott petrezselymet, némi fokhagymát és egy csipet őrölt köményt bűn lenne kihagyni belőlük. Ezeken kívül még keverhetsz bele egy kis csípős ízt is, ha szereted.

Dia

	Összekeverés, formálás	Ha megvannak a fűszerek, már csak bele kell csipkedned a tejbe áztatott zsemlét, hozzáadni a pirított hagymát, és az egész tetejére ütni egy tojást. Ezután puszta kézzel jól össze kell dolgoznod a húsos masszát, majd vizes kézzel kisebb-nagyobb golyókat gyúrnod belőle.

Összekeverés, formálás

Ha megvannak a fűszerek, már csak bele kell csipkedned a tejbe áztatott zsemlét, hozzáadni a pirított hagymát, és az egész tetejére ütni egy tojást. Ezután puszta kézzel jól össze kell dolgoznod a húsos masszát, majd vizes kézzel kisebb-nagyobb golyókat gyúrnod belőle.

Dia

	Sütés	A kész húsgolyókat hempergesd meg zsemlemorzsában, úgy, hogy mindegyik oldalukra jusson, majd felforrósított olajban, de közepes lángon süsd át őket jól. Az olaj elég, ha csak félig lepi el a készülő fasírtokat, majd meg kell fordítanod mindegyiket, és hagyni elegendő ideig sülni.

Sütés

A kész húsgolyókat hempergesd meg zsemlemorzsában, úgy, hogy mindegyik oldalukra jusson, majd felforrósított olajban, de közepes lángon süsd át őket jól. Az olaj elég, ha csak félig lepi el a készülő fasírtokat, majd meg kell fordítanod mindegyiket, és hagyni elegendő ideig sülni.

Dia

	A kész fasírt	Ha szépen átsült mindkét oldaluk, szedd ki őket egy papírtörlővel kibélelt tálba, és ha mindenki kijutott az olajból, már fogyaszthatod is, amivel csak szeretnéd. A legjobb köretek mellé a krumplipüré vagy pár szelet friss, fehér kenyér, na és persze az elmaradhatatlan savanyúság.

A kész fasírt

Ha szépen átsült mindkét oldaluk, szedd ki őket egy papírtörlővel kibélelt tálba, és ha mindenki kijutott az olajból, már fogyaszthatod is, amivel csak szeretnéd. A legjobb köretek mellé a krumplipüré vagy pár szelet friss, fehér kenyér, na és persze az elmaradhatatlan savanyúság.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kancsár Péter
Fotó: