Az 5 legfinomabb nyári saláta
Ha valami igazán frissítő ételre vágysz a nagy nyári melegben, akkor ezeket a salátákat neked találták ki! Frissek, nem hizlalnak, és nagyon könnyű elkészíteni őket.
Piros-fehér-zöld reteksaláta
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 csomó fiatal fehér retek
- 1 csomó piros hónapos retek
- 1 kicsi kígyóuborka
- só
- 2 evőkanál borecet
- 1 evőkanál olaj
- frissen őrölt fehérbors
- 1 csokor metélőhagyma
A retkeket szabadítsd meg a levelektől, és az uborkával együtt mosd meg. Vágd le az uborka mindkét végét. Uborkagyalun gyaluld le az uborkát és a fehér retket, a pirosat pedig vágd nagyon vékony karikákra. Szórd salátástálba. Az öntethez a sót és az ecetet kis habverővel keverd addig, amíg a só fel nem oldódik az ecetben. Folytonos keverés mellett öntsd hozzá az olajat is. Locsold a salátára az ízletes levet, végül szórd meg borssal és metélőhagymával.
Kapros uborkasaláta rákkal
Hozzávalók 2 személyre:
-
1 közepes kígyóuborka
-
15 dkg előfőzött apró rák
-
1 evőkanál fehérborecet
-
1 evőkanál citromlé
-
2 evőkanál olaj
-
só
-
frissen őrölt feketebors
-
1 csokor kapor
Hámozd meg az uborkát, vágd le a két végét, és uborkagyalun gyaluld nagyon vékony szeletekre. A főtt rákkal együtt tedd tálba. A mártáshoz az ecetet, a citromlevet és a sót keverd annyi ideig, amíg a só egészen fel nem oldódik az ecetben. Folyamatos keverés mellett az olajat is add hozzá, és hintsd meg borssal. A mártást öntsd a salátára, és jól keverd össze. Végül hintsd a tetejére a finomra vágott kaprot.
Saláta cukorborsóval és koktélparadicsommal
Hozzávalók 2 személyre:
-
30 dkg zsenge hüvelyes cukorborsó
-
20 dkg koktélparadicsom
-
só
-
2 evőkanál fehérborecet
-
fél teáskanál csípős mustár
-
2 evőkanál olaj
-
1 evőkanál finomra vágott apró hagyma
-
1 evőkanál finomra vágott tavaszi zöldfűszer
-
frissen őrölt feketebors
A hüvelyes cukorborsó két végét csípd le. A hüvelyeket, ha szükséges, szálkázd le. Tedd bő sós vízbe, és 3-4 percig főzd elő. Szitán csöpögtesd le, majd mártsd jeges vízbe. Ha lehűlt, szárítsd le. A mártáshoz az ecetet a sóval és a mustárral keverd addig, amíg a só egészen fel nem oldódik benne. További keverés közben add hozzá az olajat, végül ízesítsd a hagymával, a zöldfűszerekkel és a borssal. Az előfőzött borsóhüvelyeket tedd tálba, gondosan forgasd át a mártással, és érleld 30 percig. A paradicsomokat mosd meg, vágd félbe, és keverd a borsóhoz. Hidegen tálald!
Szárnyassaláta kukoricával és paprikával
Hozzávalók 4 személyre:
-
1 kis főtt csirke
-
1 piros színű paprika
-
1 zöld színű paprika
-
1 kis hagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 kis doboz morzsolt kukorica
Az öntethez:
-
1 evőkanál ketchup
-
fél teáskanál paprikakrém
-
só
-
frissen őrölt feketebors
-
2 evőkanál vörösborecet
-
2 evőkanál olaj
-
1 evőkanál vágott petrezselyem
A sütőt melegítsd elő 250 fokra. A csirkét csontozd ki, húzd le a bőrét, és vágd kockákra. A paprikát mosd meg, tedd a sütőlapra, és a sütő középső rácsára téve süsd addig, amíg a bőre fel nem repedezik. Ez körülbelül 10-15 perc. Közben forgasd meg. A megtisztított hagymát és fokhagymát vágd nagyon finomra. A paprikák bőrét húzd le, magházát távolítsd el. Húsát vágd kockákra, keverd össze a kukoricával, a csirkehúskockákkal, valamint a hagymával. Az öntethez az összes hozzávalót keverd össze, minimum 30 percig hagyd állni, azután petrezselyemmel meghintve tálald.
Színes burgonyasaláta
Hozzávalók:
-
50 dkg burgonya
-
fél salátauborka
-
2 paradicsom
-
1 kis alma
-
2 szál újhagyma
-
fél csokor vízizsázsa
-
2 evőkanál fehérborecet
-
5 evőkanál forró víz vagy húslé, leveskockából is lehet
-
2 evőkanál olaj
-
frissen őrölt feketebors
-
2 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
A burgonyát mosd meg, és főzd meg a héjában. A vizet öntsd le róla, a burgonyát pedig hagyd kigőzölögni. Közben mosd meg az uborkát, és héjastól aprítsd kis kockákra. Mosd meg a paradicsomot, és vágd nyolcadokra. Hámozd meg az almát, vágd félbe, és magozd ki. Ezt is vágd kockákra. Az újhagymát vágd vékony karikákra, a zsázsát pedig apróra. A már kissé lehűlt burgonyát hámozd meg, ugyancsak vágd kis kockákra, és a többi hozzávalóval együtt tedd egy mély tálba. A sóból, az ecetből, vízből - vagy húsléből - az olajjal és a borssal keverj öntetet. Öntsd rá a salátára, hintsd meg a metélőhagymával, és óvatosan keverd össze. Körülbelül 1 órán át hagyd állni.