Epres fánk
Epres fánk
Hozzávalók 8 személyre
- 1kg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 5 ek cukor
- 12 dkg vaj
- 4 db tojássárga
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 üveg eperlekvár
- 30 dkg eper
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1 ek cukrot hintünk rá, és hagyjuk felfutni.
Ezután hozzáadjuk a lisztet, a sót, a többi cukrot, a puha vajat és a tojássárgájákat is. Rugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. egy órán keresztül kelni hagyjuk.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval(esetleg pohárral) kiszaggatjuk.
A kiszaggatott fánkok közepébe mélyedést készítünk az ujjunkkal, majd forró olajban, közepes lángon, fedő alatt mindkét oldalát szép barnára sütjük. Tálaláskor megkenjük eperlekvárral, epreket darabolunk rá, majd megszórjuk porcukorral. Melegen tálaljuk.
