4 ínyenc, otthon elkészíthető parfétorta
Nyári születésnapi bulik alkalmával megfontolandó ötlet egy könnyű, gyümölcsös parfétorta elkészítése a megszokott krémes piskóta helyett.

Ez is érdekelhet

Pikali Gerda hisz a sors erejében: mindenkinek megvan a maga feladata, amit be kell teljesítenie (x)

Házépítési kisokos: ha még nincs elképzelésed az új otthonodat illetően (x)

Zöldebb iskolát a gyermekeinknek: csatlakozz egy nagyszerű jótékonysági programhoz! (x)

Mitől olyan jók a kézműves termékek? (x)

beauty and style

7 körömtrend, ami nagyon erős lesz ősszel: már most sokan választják ezeket a manikűröket »

7 apróság, amitől olcsó hatást kelt a cipőd, hiába költöttél rá sokat »

Nem mindegy, milyen szögből fényképeznek: több centit lecsalhatsz így a derekadból »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Amellett, hogy könnyű és hűsítő, a parfétorta megbecsülendő tulajdonsága az is, hogy órákkal a vendégség kezdete előtt vagy akár már előző este is elkészítheted, így nem kell az ismerősök érkezése előtti utolsó percekben is a tortával foglalkoznod.

A melegben mindenkinek jólesik majd egy finom és hűsítő tortaszelet, a gyerekek pedig egyenesen odalesznek érte.

Meggyes parfétorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg meggy
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl tejszín
  • másfél dl tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • kevés étcsoki

A tojássárgákat verd habosra a kétféle cukorral, öntsd fel forró tejjel, majd főzd sűrűre. Ha kihűlt, keverd bele a tejszín kétharmadát, és forgasd bele a kimagozott meggyet.

A formát béleld ki fóliával, öntsd bele a krémet, és hagyd a mélyhűtőben minimum 6 órán át. Tálalás előtt - a formából kivéve - kend körbe a maradék tejszínhabbal, és díszítsd csokiforgáccsal.

Epres parfétorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg eper
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • másfél dl tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csomag kakaós omlós keksz
  • 5 dkg vaj

A tojássárgákat keverd habosra a kétféle cukorral, öntsd fel forró tejjel, és főzd sűrűre. Legjobb, ha gőz fölött csinálod. Ha kihűlt, keverd bele a kemény habbá vert tejszínt, illetve a passzírozott epret. Egy őzgerincformát fóliával bélelj ki, és öntsd bele a masszát. A kekszet törd össze, az olvasztott vajjal keverd el, és a krém tetejét vond be vele. Ez lesz a torta alja. Öt-hat órára tedd a mélyhűtőbe.

A parfétortákat természetesen pillanatok alatt is elkészítheted, ha nem akarsz a főzéssel és a fagyasztással bajlódni. Ha készen veszed a fagyit, egy kis keksszel rétegezd egymásra egy tortaformában az ízeket, csorgass rájuk szörpöt vagy csokiöntetet, majd 20 percre tedd a mélyhűtőbe.

Tiramisus parfé

Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 dl kávé
  • 8 dkg cukor
  • 8 evőkanál Amaretto-likőr
  • babapiskóta
  • holland kakaópor

A mascarponét keverd habosra a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Adj hozzá fél deci kávét és a likőrt. A tejszínből vert kemény habot forgasd óvatosan a krémbe. A krémet öntsd egy műanyag dobozba, és tedd a fagyasztóba. Fél óra múlva robotgéppel keverd át, és ezt ismételd meg még egyszer. A formát béleld ki fóliával, öntsd bele a massza felét, majd erre helyezd a kávéba áztatott babapiskótákat. Erre öntsd a maradék krémet. Hagyd egy éjszakán át a mélyhűtőben. Tálaláskor borítsd ki, és szórd meg a tetejét kakaóporral.

Áfonyás parfétorta

Hozzávalók:

  • 20 dkg babapiskóta
  • 25 dkg áfonya
  • 5 tojás
  • 2 pohár natúr joghurt
  • 15 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál holland kakaó
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • tej
  • rum

Egy közepes tortaformát vajazz ki. Az aljára és az oldalára rakj egy-egy sor rumos tejbe áztatott babapiskótát. A tojássárgákat keverd habosra a cukorral és egy evőkanál tejjel. Gőz fölött főzd sűrű krémmé. Még a gőzön add hozzá a kakaót és a vaníliás cukrot. Hűtsd langyosra. Keverd hozzá a joghurtot és az áfonyát. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és óvatosan forgasd a krémbe. A kész krémet öntsd a piskótával bélelt formába, a tetejét rumos tejbe mártott piskótával fedd be. Miután teljesen kihűlt, legalább 6 órára tedd a mélyhűtőbe.

Ezt is szeretjük